Hakim Savcı Alımında Meslek Öncesi Eğitim Yönetmeliği Değişti

Adalet Bakanlığı bir son dakika açıklamasında bulundu. 19 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararda hakim savcıların meslek öncesi eğitiminde düzenleme yapıldı.

Hakim Savcı Alımında Meslek Öncesi Eğitim Yönetmeliği Değişti

Hakim Savcı meslek öncesi eğitimlerinde değişiklik.

19 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete sayısında önemli bir karar yayımlandı. Yayımlanan kararda Hakim ve Savcı alımında adayların meslek öncesi eğitimlerinde düzenlemeye gidildiğine yer verildi. 

İşte yayımlanan resmi karar:

"HÂKİM VE SAVCI ADAYLARININ MESLEK ÖNCESİ EĞİTİMLERİNE İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 1/6/2004 tarihli ve 25479 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hâkim ve Savcı Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerine İlişkin Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“2) İkinci kısım meslek öncesi eğitim, adlî yargı hâkim ve savcı adaylarının, teşkilâtın ihtiyaç durumu ile 9 uncu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları gereğince doldurulan belge ve raporlar esas alınarak, imkânlar ölçüsünde adayların istekleri göz önünde bulundurulmak ve Hâkimler ve Savcılar Kurulunun da görüşü alınmak suretiyle, Bakanlıkça hâkimliğe veya Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrılmaları ile başlar. Ancak birinci kısım meslek öncesi eğitimlerindeki genel stajlarını tamamladıkları halde hazırlık eğitim dönemi için görevlendirilmeyen adli yargı hâkim ve savcı adayları daha sonra hazırlık eğitim dönemi için görevlendirilmek kaydıyla hâkimliğe veya Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrılarak ikinci kısım meslek öncesi eğitimine başlatılabilir. Bu şekilde ayrılan adaylara meslek öncesi eğitim programı ayrı ayrı uygulanır. Bu kısımda görev stajı dönemi ondört ay, son eğitim dönemi ise dört aydır.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 10/A maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“2) İkinci kısım meslek öncesi eğitim, avukatlık mesleğinden adlî yargı hâkim ve savcı adaylarının, teşkilâtın ihtiyaç durumu ile 9 uncu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları gereğince doldurulan belge ve raporlar esas alınarak imkânlar ölçüsünde adayların istekleri göz önünde bulundurulmak ve Hâkimler ve Savcılar Kurulunun da görüşü alınmak suretiyle, Bakanlıkça hâkimliğe veya Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrılmaları ile başlar. Ancak birinci kısım meslek öncesi eğitimlerindeki genel stajlarını tamamladıkları halde hazırlık eğitim dönemi için görevlendirilmeyen avukatlık mesleğinden adli yargı hâkim ve savcı adayları daha sonra hazırlık eğitim dönemi için görevlendirilmek kaydıyla hâkimliğe veya Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrılarak ikinci kısım meslek öncesi eğitimine başlatılabilir. Bu şekilde ayrılan adaylara meslek öncesi eğitim programı ayrı ayrı uygulanır. Bu kısımda görev stajı dönemi beş ay, son eğitim dönemi ise dört aydır.”

MADDE 3 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA