Bakan Gül Açıkladı: 70 Puan Barajı Yeniden Geliyor

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nde düzenlenen "Meslek İçi Eğitim Programı"na katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, burada önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Gül Açıkladı: 70 Puan Barajı Yeniden Geliyor

Hakim ve Cumhuriyet Savcılarına yönelik yapılan meslek içi eğitime değinen Bakan Gül, bu eğitimin hayırlı olmasını diledi.

Söz konusu programın, ilk derece mahkemesinde görev yaparak eğitimler için bir araya gelen hakim ve cumhuriyet savcılarıyla istinaf merkezlerindekiler arasındaki iletişimi güçlendirmesini temenni eden Bakan Gül, 11 merkezde faaliyet göstermekte olan bölge adliyelerine çok önem verdiklerini vurguladı.

Türkiye'de devlet ve toplum hayatı için 15 Temmuz 2016 'nın çok kritik bir eşik ve siyasi tarih boyunca yüz yüze gelinen en büyük tehditlerden olduğunu söyleyen Bakan Gül şu ifadeleri kullandı:

"Yüzyıllardır, bin yıldır bu coğrafyada görülen en büyük ihanet örneğidir. Silaha karşı yürekle karşı duran, FETÖ'nün esaret teşebbüsüne cesaretle karşı duran aziz Türk milleti bu kalkışmanın püskürtülmesinde en önemli rolü icra etmiştir. O gece süratle harekete geçen yargı mensuplarımız da milletimiz nasıl demokrasi nöbeti tutuyorsa adliyelerde demokrasi nöbetiyle Türk milletinin, Türk devletinin bekasını, hukuku, demokrasiyi korumak için canla başla çalışmışlardır. Hala da yargı mensuplarımız demokrasi nöbetini tutmaya devam etmektedir. Bu günlerde zorunlu olarak eğitimlerini yarıda bırakan ya da eğitimlerine hiç başlayamayan yargı mensuplarımız oldu. Pazartesi adliyeler açık ve vatandaşlara adalet hizmetlerinin sunulması gerekiyordu. Bu zorunluluktan dolayı hakim ve savcılarımız yapılan geçici düzenlemeyle hemen görevlerine başlamışlardı. İşte bugün 9 ayrı bölgemizde bu arkadaşlarımızı meslek içi eğitime almak üzere bir araya topladık."

Adaletin ancak ve sadece ona sadakat gösterenlerin elinde yükseleceğini söyleyeren açıklamasını sürdüren Bakan Gül şu şekilde devam etti:

"İşte bu nedenle hukukçunun eğitimi ve adalet yoluna koyulacak olanların titiz bir şekilde seçimi çok önemlidir. Ehliyet ve liyakattan öte bir ideolojik sapkınlığa, sadakati tercih ederek yargıyı arka bahçesi ya da ideolojik bir bagaj olarak görmek için bir merkez olarak görenlerin ülkemizi, yargıyı getirdikleri hal ortadadır ama asla ve asla ehliyet ve liyakattan vazgeçmeden, sadece ve sadece Anayasa'dan, hukuktan talimat alan bir yargı, Türk milletine her zaman hizmet edecektir. İşte bütün gayemiz FETÖ'nün bu tahribatını, travmasını temizleyerek yargıda da yeni inşa sürecini hep birlikte tamamlamaktır. Bu konudaki temel yaklaşımımız da sürekli eğitim anlayışıdır. Hakim ve savcıların mesleki yeterliliğinin geliştirilmesi, temelleri üniversitede atılan meslek öncesi eğitim ve stajla devam eden meslektaşlar arasındaki tecrübe paylaşımlarını ve meslek içi eğitimlerle sürdürmesi gereken bir süreci çok anlamlı ve önemli buluyoruz."

70 PUAN BARAJI YENİDEN GELİYOR

Bakan Gül, halen güncelleme çalışmalarının devam ettiği, Yargı Reform Stratejisi'nde de bu süreci bütünlüklü olarak ele aldıklarını belirterek şu şekilde açıklamasını sürdürdü:

"Hukuk eğitiminin nitelik güçlendirilmesi konusunda çok geniş bir mutabakat bulunmaktadır. Ülkemizdeki hukuk eğitimlerinde başta YÖK ve üniversiteler olmak üzere ilgili paydaşlarla iş birliğini artırarak niteliği artırmayı temel hedef olarak görüyoruz."

Hukuk fakültesi mezunları için öngördükleri bir devlet sınavının, eğitimde kaliteyi teşvik edecek bir önlem olacağına işaret eden Gül, hukuk gibi hiçbir şekilde ihmal edilemeyecek bir eğitimin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Mesleğe başlamadan önceki sınavı çok önemsediklerini söyleyen Bakan Gül, "Yargıda meslek öncesi eğitimle ilgili çok önemli bir karar aşamasındayız. Kısa vadede hakim ve savcı adaylığı için yapılan yazılı yarışma sınavında da 70 puan barajını yeniden getirmeyi planlıyoruz. Yargı reformu stratejisiyle kamuoyuna ayrıntılarını paylaşacağımız bir dizi yenilikle yargı mensuplarının meslek öncesi eğitim ve staj dönemlerini yeni bir anlayışla ele almayı planlıyoruz. Hem süre hem de içerik bu planlamanın içindedir. Yani hem meslek öncesindeki eğitim süresini uzatmayı hem de staj görülen mahkeme çeşitliliğini artırmayı hedefliyoruz. Staj döneminin bir bölümünün istinaflarda ve yüksek mahkemelerde yapılmasının, adaylarımızın mesleğe daha iyi hazırlanmasına önemli katkı sunacağını düşünüyoruz." dedi.

Kamubulteni.com | Ankara