Yeni Sistemde Polis, Asker ve Öğretmenler Nasıl Askerlik Yapacak?

Jandarma, polis ve öğretmenler, yeni askerlik sisteminde ne olacak? Askerlik hizmetlerini nasıl yapacaklar? Polisler ve jandarmalar ne kadar görev yaptıktan sonra askerliğini yapmış sayılacak? İşte detaylar.

Yeni Sistemde Polis, Asker ve Öğretmenler Nasıl Askerlik Yapacak?

Yeni askerlik sisteminde polislerin, jandarmaların ve öğretmenlerin askerlik durumu.

Yeni askerlik sistemi TBM 'de MSB komisyonunda kabul edildi. Komisyonda askeralma kanununun kabul edilmesi ile birlikte öğretmenlerin , polislerin ve jandarmaların yeni sistemde nasıl askerlik yapacaklarını, nasıl muaf olacaklarına yer verildi. 

YENİ SİSTEMDE ÖĞRETMENLERİN ASKERLİK MESELESİ

MEB'in ihtiyaç göstermesi ve MSB 'nin uygun görmesi  sonrası yedek subay aday adayı olarak silah altına alınacaklardan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen mesleğini  yerine getirenler arasından bildirilen isimler temel askerlik eğitiminden hemen sonra MEB emrine verilecek.

Bu düzenlemeye göre öğretmen olarak ayrılan ve göreve başlayan yükümlülere, TSK Personel Kanununda asteğmenler için tespit edilen maaş ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödenecek. Bu yükümlüler; öğretmenlik görevleri sırasında resmi elbise giyemeyecek ve bu adaylar diğer yedek subaylar kadar hizmet yapacak, hizmetleri askerlik şubelerinden sevk tarihinde başlayacak ve görev yerleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tespit edilecek.

Bu kişiler hizmetlerinin sona ermesinin ardından  asteğmen olarak terhis edilecek, bu görevleri sırasında usulüne göre öğretmenlik mesleğiyle ilişkileri kesilenler, kalan hizmetlerini er olarak tamamlamak üzere kıtalara alınacak ve MEB'le ilişiği kesilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilenler hakkında firar, hava değişimi/izin tecavüzü, yoklama kaçağı, bakaya ve geç iltihak suretiyle bakaya kalmak suçlarına ilişkin kanun ile kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme disiplinsizliklerine ilişkin Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümleri uygulanacak. Seferberlik ve savaş halinde bu hükümler uygulanmayacak.

POLİSLER  İÇİN ASKERLİK

Emniyet Hizmetleri Sınıfına mensup personel ile polis eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim görenler veya bu kurumlara yapılan alımlarda seçim aşamalarını geçen ve polis olmaya hak kazananlardan askerlik hizmetini yapmamış olanların her türlü askerlik işlemleri ertelenecek ve tecilli sayılacaklar. Polisler , eski sistemde olduğu gibi 10 yıl görev yaptıktan sonra askerliğini yapmış sayılacak.

Geçici süreli görevlendirmeler, yurt dışı misyon koruma, yurt dışında eğitim ve diğer görevler sebebiyle geçirilen süreler de 10 yıllık hizmet süresinin hesabında dikkate alınacak.

10 yıllık süre, ilgili eğitim ve öğretim kurumlarından mezun olarak fiilen göreve başlanılan tarihte başlayacak. 10 yıllık süreyi tamamlamadan herhangi bir nedenle Emniyet Hizmetleri Sınıfından ayrılan, başka kuruma nakledilen veya bu süre içinde meslekten ilişiği kesilen personel, bu düzenleme hükümlerine göre askerlik hizmetini yerine getirecek.

ASKERDEYKEN KAZANANLAR

Fiili askerlik hizmeti başladıktan sonra eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim hakkı elde edenlerin tabi oldukları askerlik hizmet süresini tamamlamaları gerekecek.

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK PERSONELLERİ

Jandarma ve Sahil Güvenlik  bünyesinde kolluk kuvveti olmak için öğrenim görenler veya bu kurumlara girmek için mülakatları kazananların askerlikleri polislerde olduğu gibi ertelenecek. .

Görevlerinden ayrılan veya ilişikleri kesilen uzman jandarmaların hizmette geçirdikleri sürelerin tamamı askerlik hizmetinden sayılacak. Sayılan hizmet süresi, erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet süresini karşılayanlar askerlik hizmetini yerine getirmiş olacak. Hizmet süresini karşılamayanların eksik kalan süreleri, erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet süresi esas alınarak bu düzenleme hükümlerine göre erbaş ve er olarak tamamlatılacak.

Bilgi alış verişi için TIKLA

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA