2 ay boyunca sadece bunu yapan 620 bin TL kazanacak! Herkesin hayalindeki iş gerçek oldu

Almanya'da bilimsel araştırma yaparak 60 gününü yatakta geçiren kişiye 620 bin lira ödenecek. Her şey çok basit gibi görünmüş olsa bile aslında gerçek öyle değil.

2 ay boyunca sadece bunu yapan 620 bin TL kazanacak! Herkesin hayalindeki iş gerçek oldu

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nin (DLR) araştırma faaliyetlerinin amacı, gelecekte Ay ve Mars'a yapılacak olası gezilere hazırlık yapmak. Köln'de yürütülen araştırmada, sıfır yer çekiminde uzun süreli seyahatin baş dönmesi ve koordinasyon kaybı da dahil olmak üzere insan vücudu üzerinde gelişen olumsuz etkileri araştırılıyor.

Gönüllülerin 60 gün süreli uyuyacağı yataklar sıradan yataklar değil. Baş 6 derece eğilir. Başka bir deyişle deneğin başı ayaklarından daha aşağıdadır.

Baş araştırmacı Edwin Mulder, eğimin vücut sıvılarını astronotların uzayda yaptığı gibi hareket ettirdiğini açıklarken "Yerçekimi olmasaydı, daha fazla vücut sıvısı vücudun tepesine doğru hareket ederdi. Buna basınç yoluyla ulaşılırdı. Egzersiz eksikliği nedeniyle kafa büyür, kemikler ve kaslar zayıflar, denge bozulur, dolaşım sistemi değişir." diye konuştu.

2 ay boyunca sadece bunu yapan 620 bin TL kazanacak

Prof. Mulder, Ay'a ya da Mars'a iniş sonrasıastronotlar için bu vücut değişikliklerinin ciddi sorunlar ve tehlikeler oluşturabileceğine dikkat çekiyor.

Köln'deki DRL araştırmacıları, Amerikan havacılık kurumu NASA ile işbirliği yaparak, vücuttaki değişikliklerin olumsuz etkilerine karşı önlemler geliştirmeyi umuyor. Test sırasında denekler dört gruba ayrılır.

Bir grup duruş ve hareket duygusunun sürdürülmesiyle ilgilenmektedir. Bu grup deneklere, özel bir simülatör kullanılarak hava yastığı üzerinde uçma hissi verilecek, aynı zamanda ayakta durma hissini deneyimlemek için ayakları kayışlarla bir denge tahtasına bastırılacak.

Bir grup kontrol grubu olarak görev yaptı ve herhangi bir fiziksel aktivite yapmadan sadece yatakta yatarak durumu karşılaştırdı.

Üçüncü gruba ek kuvvet ve direnç eğitimi veriliyor. Dördüncü grupta kaslar elektriksel kas stimülasyonu (EMS) ile uyarılır. Tüm grupların ortak kuralı, ne yaparsanız yapın, yatarak yapın. Buna kişisel hijyen, tuvalet ihtiyaçları, diyet ve boş zaman aktiviteleri dahildir.

2 ay boyunca sadece bunu yapan 620 bin TL kazanacak

DLR açıklamasında, depolama araştırmalarının 1980'li yıllardan bu yana yürütüldüğü ve uzay alanına önemli katkılar sağladığı, mevcut araştırmaların ise Mars gibi uzun vadeli seyahatlere odaklandığı belirtildi.

 Eylül ayında Köln'de başlaması planlanan çalışmaya katılan gönüllülere 18 bin avroluk harcama ödeneği verilecek. Çalışmanın yöneticisi Mulder bunun kolay bir başarı olmadığını vurguladı ve "İki ay boyunca yatar pozisyonunda olmak gerçek bir zorluk." dedi.

Test, 60 günü yatakta olmak kaydıyla toplam 88 gün sürecek. Katılmak isteyen gönüllülerin 24 ila 55 yaşları arasında, 153 ila 190 santimetre boyunda ve vücut kitle indeksinin (BMI) 18 ila 30 arasında olması gerekiyor. Ayrıca sağlıklı olmak, sigara içmemek, iyi derecede Almanca bilmek de gereklidir.