Vadesiz Hesap Caiz Midir Değil Midir? Diyanet’ten Açıklama Geldi!

Diyanet İşleri Başkanlığı yine tartışma yaratacak bir fetva ile gündeme geldi. Daha önce ‘Faizi tayin eden Allah'tır’ şeklinde fetva veren Diyanet, şimdi de zorunluluk olmadığı müddetçe paranın vadesiz bir hesapla tutulması dinen caiz değildir fetvasını verdi.

Vadesiz Hesap Caiz Midir Değil Midir? Diyanet’ten Açıklama Geldi!


Cumhuriyetten Sefa Uyar'ın hazırladığı habere göre bankaların verdiği maaş promosyonları için ‘harama yakın’ şeklinde görüş bildiren, faizsiz finans kuruluşları şeklinde bilinen katılım bankaları ile 2880 liraya promosyon anlaşması imzalayan Diyanet İşleri Başkanlığı, vadesiz mevduat hesapları için vermiş olduğu fetva ile kasanın bankaları dışında bulunan bütün bankaları hedefine aldı.


Mevduat hesaplarına ilişkin 'Müslümanlar, faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalı' şeklinde fetva veren, ‘Faizleri tayin eden Allah'tır’ hadisine işaret edilen fetva gibi fetvalar ile sık sık gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı, şimdi de bir başka konu ile gündeme geldi. Diyanetin dini konulardaki en yüksek karar ve danışma organı olan Din İşleri Yüksek kurulunun internet sitesinde istenildiğinde çekilmek amacıyla para yatırılan ve herhangi bir faiz getirisi olmayan banka hesapları olan vadesiz mevduat hesaplarına ilişkin verilen katılım bankaları dışında bulunan bütün bankalar hedefe oturtuldu.


Katılım Bankaları Fetvanın Dışında Tutuldu
‘Bankaların vadesiz mevduat hesaplarına para yatırmalarının dini hükmü nedir?’ şeklinde bir soruya cevap veren Diyanet İşleri Başkanlığı, 'Herhangi bir faiz getirisi olmayan vadesiz mevduat hesapları, faize dayalı açılan vadeli mevduat hesapları ile aynı kapsamda değerlendirilemez.’ Dedi.