Tüketici Hakem Heyetlerine Başvurularda Parasal Limit 30 Bin TL’ye Yükseltildi

Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurularda parasal limitin 30 bin TL’ye çıkarılmasına karar verildi. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği’ resmi gazetede ilan edilerek yürürlüğe girdi.

Tüketici Hakem Heyetlerine Başvurularda Parasal Limit 30 Bin TL’ye Yükseltildi

Resmi gazetede ilan edilen habere göre tüketici hakem heyetleri ne müracaatlarda parasal limit 15.430 TL’den 30.000 TL’ye çıkarıldı. Bu miktar üstü uyuşmazlıklar açısından yine tüketici mahkemelerine ve arabuluculuk bürolarına müracaat işlemleri gerçekleştirilebilecek.


Tüketiciler, müracaat işlemlerini gerek il gerekse de ilçe heyetlerine parasal sınır olmaksızın yapabilecek. Diğer taraftan tüketicinin yerleşim yeri ile tüketici işlemlerinin gerçekleştirildiği yerde tüketici hakem heyetinin olmaması durumunda, yetkili tüketici hakem heyetine iletilmek amacıyla kaymakamlık makamlarına başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesine imkan tanındı.


İlave Süre 3 Ay Düşürüldü

Tüketici hakem heyetlerine  gerçekleştirilecek müracaatlarda bulunması gerekli olan zorunlu bilgilerde eksiklik veya tutarsızlık olması halinde, tüketici hakem heyeti tarafından müracaatlar hakkında ret kararı verilmeden önce 7 gün süre verilmek suretiyle müracaat sahibinden ek bilgi ya da vergiye talep edilmesini zorunlu tuttu.

Satıcı ve sağlayıcılar tarafından mevcut olduğu halde tüketici hakem heyetine sunulmayan bilgi ya da belgenin itiraz esnasında tüketici mahkemesi ile ibraz edilmesi sebebiyle verilecek kararın iptali durumunda, tüketici aleyhine yargılama giderine ve vekalet ücretine hükmedilmesine karar verilmeyecek.

Tüketici hakem heyetlerine gerçekleştirilen müracaat işlemlerinde ilave suresi 6 aydan 3 aya düşürüldü. Yönetmeliğin bazı maddeleri 1 Ekim tarihinde, diğer maddeleri ise 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.