Makinede çekmiş kıyafetleri sakın atmayın! Bu basit yöntemle ilk günkü haline çevirecek!

Giysiler satın aldığınızda üzerinize tam olarak otursa bile kirlendiğinde veya yıkandığında çekme eğilimindedirler. Tabii bunun her kıyafet için geçerli olmadığını da biliyorsunuz. Hangi kumaşların yıkandığında küçüldüğünü biliyor musunuz? Mağazadan alınan giysiler neden küçülür? Hangi malzemeler küçülür? İşte, merak edilen bu soruların yanıtları..

Makinede çekmiş kıyafetleri sakın atmayın! Bu basit yöntemle ilk günkü haline çevirecek!

Kumaş türüne göre çekme durumu şu şekilde sıralanır:

Doğal kumaşlarda; Pamuk, Yün, Keten, İpek.

Sentetik Kumaşlarda; Polyester, Naylon, Akrilik.

Doğal Kumaşlarda Çekme Sorunu

Doğal malzemelerden yapılmış giysiler yıkandığında çekme riski taşır. Pamuk, yün, keten, ipek gibi kumaşlar emicidir ve yıkandıklarında çekme riski taşırlar.

Pamuk ve Keten Kumaşların Çekme Sebepleri

Pamuk ve keten tarzı doğal malzemeler suyu emer ve çeker. Bu kumaşlar fazla nemi emer ve yıkandığında küçülür. Bu nedenle doğal malzemelerden yapılmış kıyafetleri yıkarken dikkatli olunmalıdır.

Makinede çekmiş kıyafetleri sakın atmayın

Yün ve İpek Kumaşların Çekme Sebepleri

Yün ve ipek kumaşlar yıkandıktan sonra çekilebilir. Yünlü kumaşlar emiciliği nedeniyle çekme eğilimindeyken, ipek kumaşlar hassas yapısı nedeniyle çekme riski altındadır.

Sentetik Kumaşlarda Çekme Sorunu

Sentetik elyaflar çekme riski az olan bir kumaş türüdür. Polyester, naylon, akrilik gibi kumaşlar doğal kumaşlara oranla daha az su emer, dolayısıyla çekmezler.

Polyester Kumaşların Çekme Sebepleri

Polyester gibi sentetik elyafların su emme özelliği düşüktür ve bu nedenle çekmez. Bu nedenle polyester kumaşlı giysiler güvenle yıkanabilir.

Naylon ve Akrilik Kumaşların Çekme Sebepleri

Naylon ve akrilik şeklindeki sentetik malzemeler de çekmez. Bu tür kumaşların su emme özelliği düşüktür, bu nedenle yıkama sırasında çekme sorunu yaşanmaz.

"Giysilerin küçülmesi nasıl önlenir"

Makinede çekmiş kıyafetleri sakın atmayın

Giysilerin çekmesini önleyebilmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz;

Çamaşırlarınızı yıkarken etiketindeki yıkama talimatlarına uyun. Doğal elyaftan yapılmış giysileri düşük sıcaklıklarda yıkayın ve çok sıcak su kullanmaktan kaçının. Giysileri kuruturken kurutucuyu kullanmaktan kaçının ve doğal olarak kurumasını bekleyin. Düşük sıcaklıkta ütüleyin ve ütüleme sıcaklığını kumaşın türüne göre ayarlamaya dikkat edin.

"Çekmiş giysiler nasıl onarılır"

Çekilmiş giysileri onarabilmek adına aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz;

Saç kremini bir kase sıcak suya dökün ve karıştırın. Çekmiş kıyafetleri bu karışıma batırın ve 2 saat kadar bekletin. Fazla nemi gidermek için giysileri çıkarın ve bir havluya sarın. Giysinin tamamen kuru olduğundan emin olduktan sonra yavaşça çekerek yeniden şekillendirin. Bu yöntemler, küçülen giysileri yeniden kullanmanızı sağlar. Ancak kıyafetlerinizin tamamen eski haline dönmesini beklemeyin. Bu yöntemler en azından kıyafetlerinizi giyilebilir hale getirecektir.

Giysilerin çekmesi kumaşın cinsine ve yıkama koşullarına bağlı olur. Doğal malzemelerden yapılmış giysiler yıkandığında çekilebilir. Ancak doğru yıkama ve bakım uygulamalarıyla bu risk azaltılabilir. Sentetik elyaftan yapılan giysiler genellikle çekmez. Çekmelerini önlemek ve küçülen kıyafetlerinizi onarmak için yukarıdaki yöntemleri deneyerek giysilerinizin ömrünü uzatabilirsiniz.