Konya'nın En Uzun Mağarası: Balatini, Mağaracıların Kutsal Mekanı

Konya'nın en uzun mağarası Balatini, ziyaretçileri mistik bir keşfe davet ediyor. Mağara, etkileyici yapısı ve doğal güzellikleriyle unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Konya'nın En Uzun Mağarası: Balatini, Mağaracıların Kutsal Mekanı

Türkiye'de yaklaşık olarak 1.250 mağara bulunmaktadır ve Konya, 143 mağara ile Kayseri ve Mersin'in ardından üçüncü sırada yer almaktadır.

Konya ilinin ilçeleri arasında ise şu şekilde sıralama yapılmaktadır:

Derebucak: 19 Mağara

Beyşehir: 16 Mağara

Seydişehir: 12 Mağara

Konya'nın en uzun mağarası olan Balatini, Derebucak ilçesinin Çamlık Mahallesi sınırlarında bulunmaktadır. Mağara, Beyşehir'e 54 kilometre, Derebucak'a 6 kilometre ve Çamlık Mahallesi'ne 5 kilometre uzaklıktadır. Mağaraya en kolay şekilde Konya-Beyşehir yolunu kullanarak ulaşmak mümkündür.

Mağara hakkında ilk akademik araştırma, 1970 yılında Timuçin Aygen tarafından Fransız ve İtalyan uzmanlarla birlikte gerçekleştirilmiştir. Araştırmalar sonucunda mağaranın uzunluğu 1.850 metre, yüksekliği 45 metre olarak ölçülmüş, girişe göre en derin noktası -32 metre, en yüksek noktası ise +6 metre olarak belirlenmiştir.

Yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gören mağara

Bölgedeki diğer mağaralardan farklı olarak Balatini, dört farklı çıkışa sahiptir. Ana çıkışa ulaşmak için mağara içerisinden akan dereyi takip etmek gerekmektedir. Dört çıkıştan en büyük olanında mağara iki katlı bir yapıya sahiptir ve üst katta ziyaretçilerin heykelcikler yaptığı bir oda bulunmaktadır. Mağaranın alt katında dere aktığı bölümde ise su seviyesi düşük olduğunda yürüyerek ilerlemek mümkündür. Burada, geçiş tekniği ve bot kullanımı gerektiren üç farklı dev cadı kazanı bulunmaktadır. Bu bölge, profesyonel mağaracılar için kolay olsa da suyun içinden zorlu bir geçişi gerektiren heyecanlı ve serin bir parkur olarak görülmektedir. Mevsimlere bağlı olarak değişse de girişten çıkışa kadar devam eden dere, mağara çıkışında küçük ve güzel bir şelale oluşturmaktadır.

Mağaracıların kutsal mekanı

En kapsamlı ve güzel mağara olarak değerlendirilen Balatini'nin ana çıkışında, köylüler tarafından "saray" olarak adlandırılan bir alanda, mağaranın yaşam alanı olarak kullanıldığını gösteren tarihi kalıntılar, mezarlar ve çeşitli işaretler bulunmaktadır.

Her yıl mağaracılar, burada kamp kurmakta ve günlerce vakit geçirmektedir. Özel kıyafetler ve ekipmanlarla mağaralara girerek keşifler yapmaktadırlar.

Geleneksel doğa yürüyüşlerine katılan ziyaretçiler, dere kenarındaki 3 kilometrelik kolay ve düz parkurda baharın güzellikleri içinde endemik çiçek ve bitkileri yerinde görmekte, Küpe Dağı'nın karlı zirvelerini keyifle izlemektedirler.