Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa, Afyon ve 7 ile kötü haber! İstanbul'dan daha tehlikeli

Asrın felaketi olan 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası vatandaş hala endişe içinde yaşıyor. Depremlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen vatandaşlar hala tedirgin ve panik durumdalar. Bu illerde yaşayanları tedirgin edecek deprem açıklamaları o uzman isimden geldi. İşte detaylar…

Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa, Afyon ve 7 ile kötü haber! İstanbul'dan daha tehlikeli

Tarihin en kara günü olarak tarihe geçecek 6 Şubat ’ta yaşanılan deprem felaketi 11 şehrimizi etkilemişti. Depremin üzerinden aylar geçti ama hala deprem tehlikesi geçmedi. İşte bu 12 şehirde yaşayan vatandaşları üzecek deprem uyarısı o uzman isimden geldi. Detaylar haberimizde…

banka

SON DAKİKA: 12 İL İÇİN DEPREM UYARISI

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son dakika açıklamasında 12 ili olası deprem konusunda uyardı ve bazı illerdeki riskin İstanbul'a göre daha fazla olduğunu söyledi.

12 ŞEHRE DEPREM UYARISI GELDİ.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Genel Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir dikkat çeken bir açıklama yaptı. Sözbilir, yaptığı açıklamada İzmir'deki olası deprem senaryolarına karşı uyarıda bulunarak, İzmir'in önemli bir kısmının aktif fay hatları üzerinde kurulduğunu söyledi. Kahramanmaraş'ta geçen yıl yaşanan iki büyük depremin ardından insanlar sürekli depremin hangi illerde olabileceğini ve buna nasıl hazırlanabileceklerini araştırıyor. Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda insanları bu sorunlar konusunda uyarıyor.

Profesör, bölgede çok sayıda fay hattının bulunduğunu söyleyerek sözlerine devam etti. Dr. Sözbilir 12 il için sismik uyarıda bulundu.

Sözbilir, yaptığı açıklamada, İzmir'in fay hatlarında son 100 yılda yıkıcı tek bir deprem yaşanmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Fakat Türkiye'nin aktif fay haritasına göre birçok fay hattındaki kırılma İzmir ilini doğrudan etkileyebilir. . İzmir sınırları içerisinde yer alan 17 fayın yanı sıra komşu il sınırları içerisinde ve Ege Denizi altında kalsa bile İzmir ilini etkileyebilecek fay sayısı 30 civarındadır. Deprem bölümünden anlıyoruz ki İzmir'de ortalama 300 yılda bir yıkıcı bir deprem yaşanıyor. Tarihsel kayıtlar en son yıkıcı depremin 1688 yılında meydana geldiğini ve bu depremde binlerce insanın öldüğünü göstermektedir. Son yıllarda İzmir'deki faylar üzerinde yaptığımız çalışmalarda sismik enerjinin belirli faylar üzerinde biriktiği anlaşıldı. Bu nedenle İzmir'de depreme hazırlık konusunun öncelikli olması gerektiği açıktır" dedi. Öğretmen. Sözbilir, yaptığı açıklamada, İzmir'deki faylarla ilgili erken uyarı sistemi ile farklı deprem senaryoları üzerinde çalıştıklarını, fayların nerede ve hangi bölgede kırıldığında hasara yol açabilecek modellerini geliştirdiklerini ekledi.

Sözbilir, İzmir'le ilgili sözlerini şöyle tamamladı: “Yakın gelecekte deprem üretmesi beklenen fay hatlarını sanal ortamda çalıştırarak sismik senaryolar üretiyoruz. Dolayısıyla depremin nerede ve ne ölçüde hasara yol açacağını önceden bilmiş olacağız" şeklinde tamamladı.

DEPREM BEKLENEN 12 İLİ AÇIKLADI: İSTANBUL'DAN DAHA TEHLİKELİ

İzmir'in deprem riskinin İstanbul'a göre daha yüksek olduğunu belirten Sözbilir, bu iki ilin yanı sıra şu illerde de deprem riskinin bulunduğunu söyledi:

Aydın,

Balıkesir,

Denizli,

Manisa,

Afyonkarahisar,

Muğla,

Çanakkale,

Adana,

Bingöl,

Hatay