Arabası otomatik vites olanlar dikkat! Bunu yapanın arabası elinde kalacak

Eğer aracınız otomatikse dikkat! Bu on hatayı siz de yapıyor olabilirsiniz! Detaylar haberimizde.

Arabası otomatik vites olanlar dikkat! Bunu yapanın arabası elinde kalacak

Son zamanlarda otomatik arabalar hayatımıza daha aşina hale geldi ancak özellikle trafik sıkışıklıklarında sürücüler için oldukça kolaylık sağlayan otomatik araba kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler var. Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

OTOMATİK VİTESLİ ARABALARDA YAPILAN ON HATA

Geçen günlerde manuel şanzımanlı araçlar söz konusu olduğunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini tartışmıştık. Otomatik şanzımanlı bir aracın güvenliğini arttırmak, olası kazaları önlemek, teknolojinin potansiyelinden tam olarak yararlanmak ve aracın daha uzun süre kullanılabilmesini sağlamak için önemli detayların dikkate alınması gerekir. Otomatik bir aracın rahatlığını seviyorsanız ve aracınız kadar cebinizi de önemsiyorsanız kontağı açın ve gerçeklerle yüzleşmeye hazırlanın. Otomatik vitesli arabaların temel çalışma prensibine bir göz atalım. Otomatik şanzımanlı bir araç, manuel şanzımanda olduğu gibi (sürücünün vites değiştirmesi yerine) motor gücünü otomatik olarak tekerleklere aktaracaktır. Vites değişiklikleri araç hızına ve motor yüküne bağlı olarak otomatik olarak yerine getirilir. Bu işlem sensörler ve bilgisayar kontrollü bir mekanizma sayesinde gerçekleşerek sürücüye sorunsuz bir sürüş deneyimi yaşatıyor. Elbette vites değiştirmenin keyfi farklıdır ancak otomatik arabaların avantajlarını da göz ardı edemeyiz; kullanım kolaylığı, sürüş sırasında vücudun daha az zorlanması ve daha konforlu bir sürüş deneyimi. Yapılmaması gerekenler şu şekildedir:

Araç tamamen durana kadar park moduna girmeyin.

Park modundan el frenine geçirmeyi unutmamalısınız.

Aracınızı sürmediğiniz zamanlarda sürüş modunda bırakmayın.

Trafik ışıklarında dururken arabanızı boşa almayın.

Yokuş aşağı giderken aracı boşa almayın.

Otomatik Vitesli Arabalarda Yapılan On HAta

Elinizi vites kolunun üzerinde bekletmeyin.

Araç kullanırken her iki ayağınızı da kullanmayın.

Benzin deposunun tabanına zarar vermeyin.

Şanzıman sıvınızı düzenli biçimde kontrol edin.

Aracınızın bakımını düzenli şekilde yaptırmayı aksatmayın.

Park cihazının amacı aracın sabit kalmasını sağlamaktır. Araç tamamen durmadan park moduna geçmek şanzımana zarar verebilir. Park modunda aracın kaymasını önlemek için park freninin kullanılması önemli bir adımdır. El frenini çekmediğiniz takdirde aracınızın şanzımanı kilitlenmeyebilir. Aracın uzun süre Sürüş modunda bırakılması şanzımanın aşırı ısınmasına sebebiyet verebilir. Bu, motora veya diğer parçalara zarar verebilir. Trafik ışıklarında beklerken aracınızı rölantide bırakmak, şanzımana zarar verebilir ve ani durumlarda güvenlik riski meydana gelebilir. Yokuş aşağı giderken aracı boşa almak kontrolü zor duruma sokabilir ve güvenlik riski meydana gelebilir. Elinizi vites kolunun üzerine koymanız, vitesin istemeden değişmesine ve şanzımanın zarar görmesine neden olabilir. Her iki ayağınızı kullanırsanız, yanlışlıkla gaz ve fren pedallarına aynı anda basabilir ve aracınızın kontrolünü zorlaştırabilirsiniz. Düşük yakıt seviyeleri aracınıza zarar verebilir veya ani durumlarda sorun çıkartabilir. Yakıt göstergesine güvenmek yerine düzenli olarak yakıt ikmali yapın. Şanzıman yağını düzenli biçimde kontrol edin ve gerekiyorsa değiştirin. Düşük veya kirli şanzıman yağı seviyesi şanzımanınıza zarar verebilir. Aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaparak uzun süre gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Şanzıman yağınızı, filtrelerinizi ve diğer önemli parçalarınızı düzenli biçimde kontrol etmeniz önemli detaylardan birisidir. Otomatik vitesli araç kullanırken bu noktalara dikkat ederek aracınızın performansını arttırabilir ve güvenli sürüşü sağlayabilirsiniz.