Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden Çekildi (İstanbul Sözleşmesi Nedir , İptal mi, Yararları Zararları)

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan kararda Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğine yer verildi.

Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden Çekildi (İstanbul Sözleşmesi Nedir , İptal mi, Yararları Zararları)

Son dakika haberi: Türkiye İstanbul sözleşmesinden çekildi.

20 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete sayısında önemli bir karar yayımlandı. Yayımlanan kararda Türkiye'nin İstanbul sözleşmesinden çekildiğine yer verildi.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan kararname şu şekilde:

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ya da bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddeti önleme ve bununla mücadelede temel standartları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir. 

Sözleşme Avrupa Konseyi tarafından desteklenmektedir ve taraf devletleri hukukî olarak bağlar. Sözleşmenin dört temel ilkesi; kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesidir. Kadına karşı şiddeti bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık türü olarak tanımlayan, bağlayıcı nitelikte ilk uluslararası düzenlemedir. Tarafların sözleşme kapsamında vermiş oldukları taahhütler, bağımsız uzmanlar grubu GREVIO tarafından izlenmektedir.

HANGİ ÜLKELERDE GEÇERLİ?


 Arnavutluk
 Andorra
 Ermenistan
 Avusturya
 Belçika
 Bosna Hersek
 Bulgaristan
 Hırvatistan
 Kıbrıs
 Çek Cumhuriyeti
 Danimarka[not 5]
 Estonya
 Avrupa Birliği
 Finlandiya
 Fransa
 Gürcistan
 Almanya
 Yunanistan
 Macaristan
 İzlanda
 İrlanda
 İtalya
 Letonya
 Lihtenştayn
 Litvanya
 Lüksemburg
 Malta
 Moldova
 Monaco
 Karadağ
 Hollanda
 Kuzey Makedonya
 Norveç
 Polonya
 Portekiz
 Romanya
 San Marino
 Sırbistan
 Slovakya
 Slovenya
 İspanya
 İsveç
  İsviçre
 Türkiye
 Ukrayna
 Birleşik Krallık