Balon Balığı Avlayana Devlet Balık Başına 5 TL Verilecek

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli bir açıklamada bulundu. Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada balon balığı avlayanlara para verileceğini söyledi.

Balon Balığı Avlayana Devlet Balık Başına 5 TL Verilecek

Balon balığı avlayana para verilecek.

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli bir açıklamada bulundu. Su Ürünleri Desteklemeleri kapsamında yeni bir düzenlemeye gittiklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, Balon Balığı (Lagocephalus sceleratus) avcılığını destekleme kapsamına alındığını , avlanacak her balon balığı için destek ödemesi yapılacağını söyledi.

İSTİLACI

Pakdemirli, istilacı yabancı türlerle yapılan mücadele kapsamında balıkçılara 5 milyon TL'lik destekleme ödemesi yapılacağını söyledi ve ekosistemleri korumak ve kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamak için yeni düzenlemenin bugün yapıldığı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğinin altını çizdi. Söz konusu açıklamada istilacı yabancı bir tür olan balon balığının, sucul biyolojik çeşitliliğe ve balıkçıların av araçlarına verdiği zarar nedeniyle avlanmasının destekleneceğine yer verildi.

KUYRUK BAŞINA 5 TL

Bakan Pakdemirli, balon balığı desteği için şu ifadelere yer verdi:

"Bu çerçevede çevirme ve sürütme ağları dışında avcılık faaliyetinde bulunan balıkçı gemileri ile yapılan balon balığı avcılığını destekleyeceğiz.

Kuyruk başına 5 TL desteleme ödemesi yapacağız. Aynı anda hem sucul biyolojik çeşitliliğin korunması hem de balıkçıların desteklenmesi bağlamında bu uygulama bir ilk olacak."

BAŞVURU NEREYE NASIL YAPILACAK?

Balıkçılar, destekleme başvuruları için Akdeniz ve Ege denizimize kıyısı olan Tarım ve Orman İl/ilçe müdürlüklerine müracaat edebilirler.

BALON BALIĞI NEDİR , NERELERDE BULUNUR, NASIL ANLAŞILIR? ZEHİRLİ MİDİR?

Genellikle gümüş yanaklı kurbağa balığı olarak bilinen Lagocephalus sceleratus, Tetraodontidae familyasındaki son derece zehirli bir deniz kemikli balıktır. Balon balığı Akdeniz, Ege ve Marmara'da taşlık ve yosunlu bölgelerde yaşar. Dipte yatarak başının üstündeki gözleri ile küçük canlıları veya balıkları görüp avlar. 

Bu balıklar kendini tehlikede gördüğü an şişer. Bu nedenle balon balığı denir. 

 Balon balığının içerdiği toksin, insan vücudunda aşağıdaki belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar:

Kol ve bacaklarda uyuşukluk

Baş dönmesi ve akabinde terleme

Kusma

Morarma

Konuşma güçlüğü

Felç