Son Dakika: Futbolda 8 Önemli Kural Değişti

Son dakika haberi: Futbolda 8 kural değişti. IFAB tarafından yapılan açıklamada 8 kuralda yapılan değişiklikler kamuoyuna duyuruldu.

Son Dakika: Futbolda 8 Önemli Kural Değişti

Son dakika: Futbolda birçok kural değişti.

IFAB tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada toplantı yapıldığı ve futbol kurallarında bazı değişiklikler yapıldığı bildirildi.

YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

IFAB tarafından yapılan açıklamada kural değişikliklerinin yürürlüğe girdiği belirtildi. 

FUTBOLDA KURAL DEĞİŞİKLİKLERİ

Futbol kurallarında yapılan değişiklikler şu şekilde;

Ceza sahası dışına çıkmadan..

Daha önce kale atışında futbolcular topa ceza sahası dışına çıktıktan sonra müdahale edebiliyordu. Yeni kuralda artık ceza sahasının içinden de topa müdahale edebilecekler.

Elle atılan gol

Yeni kurala göre bir futbolcu elle gol atarsa, ister kasti oynamış olsun isterse çarpma olsun, atılan gol bundan böyle iptal edilecek.

Topa elle müdahalede elin pozisyonu belirleyici etken olacak. Omuz hizasından yukarıda ve açıktaki kola çarpan her topa elle oynama verilecek.

Penaltı atışları

Penaltı atışlarında önceden kaleci çizgi üstünde hareket edebiliyordu. Ancak yeni sistemde kaleci çizgi üstünde hareket edemeyecek.

Kaleci daha önce atış öncesi futbolcunun topa yaklaşması ile birlikte hareketleniyordu ama artık kaleci hareketlenemeyecek, rakibin dikkatini bozacak hareketler yapamayacak. Öne doğru atlamaları da kısıtlanacak. Eğer ihlal olursa atış tekrarlanacak. 

Hava topu 

Centilmenlik gereği yapılan hakemin  hava atışında topu olduğu gibi orta yere bırakma devri de kapandı. Topla son oynayan takım hangisiyse hakem topu direkt o takıma verecek. Futbolcular bu sırada hakemden yaklaşık dört metre uzakta olacak. Takım topu alıp atağına devam edecek. 

Oyuncu değişikliği

Oyuncu değişikliklerinde, artık oyundan çıkacaklar  dördüncü hakemin bulunduğu yerden sahayı terk etmek zorunda olmayacak. Kendine en yakın yerden sahayı terk edebilecek. 

Teknik direktörlere de sarı kırmızı kart

Artık hakemleri futbolculara olduğu gibi dteknik direktörlere de sarı ve kırmızı kart gösterebilecek. Teknik direktörlerin yanı sıra antrenörlere de sarı kırmızı kart verilebilecek. 

Rakip takım baraja giremeyecek

Serbest vuruşlarda rakip takım, barajı dağıtmak ve kaleciyi yanıltmak için baraja girebiliyordu. Artık bu  mümkün olmayacak. Hücumdaki takımın oyuncuları baraja en az bir metre uzakta duracak ve serbest atış bu şekilde kullanılacak. 

Hakeme çarpan top

Topun hakeme çarpması eski kurala göre doğal kabul ediliyor, oyun bu durumda kesilmeden devam ediyordu. Yeni kuraldaysa topun hakeme çarpması ve bazı belli diğer koşullarda oyun yapılacak hakem atışıyla başlayacak.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA