Yargıtay'dan ‘Kapı Önüne Ayakkabı Koyma’ Kararı

Sitelerde ve apartmanlarda ortak geçiş alanı olarak nitelendirilen kapı önlerine ayakkabılık koyanlara Yargıtay’dan kötü haber. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tutan bir apartman yöneticisi, apartmanda kiracı olarak ikamet eden vatandaşın, merdiven boşluğunu ayakkabılık koymasından rahatsız oldu ve bu şikayetini yargıya taşıdı. NTV tarafından aktarılan habere göre davacı apartman yöneticisi; Kiracı olarak kalan vatandaşın merdiven boşluğuna koyduğu ayakkabılığın ve ana yapının teras betonuna dikmiş ol

Yargıtay'dan ‘Kapı Önüne Ayakkabı Koyma’ Kararı

Mahkeme, davanın kısmen kabul edilmesine, davalı tarafından merdiven boşluğunu konulan ayakkabılığın kaldırılmasına, bodrum katta bulunan sığınağa konulan eşyaların kaldırılmasına, ana yapının teras betonuna konulmuş anten direğinin kaldırılmasına karar verdi.


Kapı Önleri, Ortak Kullanım Alanı Sayıldı

Kararı davalı kiracı temyiz edince devreye bu sefer de en üst mahkeme olan Yargıtay girdi. Yüksek Mahkeme verdiği kararda şu ifadelere değindi;

“Mahkeme tarafından dava konusu taşınmazdaki projeye aykırılıklar bilirkişi raporu ile belirlenip ortak alan olduğu anlaşılan yerlere davalı tarafından yapılan müdahale tespit edilerek müdahalenin önlenmesini ve tayin edilen süre içerisinde eski hale dönüştürülmesine karar verildiğine göre, yazılı olduğu şekilde davanın kabulüne karar verilmesinde bir isabetsizlik bulunmamıştır. Mahkeme hükmünün onanmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

Apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanı olarak nitelendirilmezse de binada kapı önleri ortak geçiş alanı olarak değerlendiriliyor. Daire kapısı önüne kat malikleri ile kiracıların ayakkabı ve herhangi bir eşya koymaları ise mahkemelik olmalarına sebep olabiliyor.

Apartmanlarda kapı önlerinde ayakkabı bırakmak kat maliklerinin ortak kararı ile yasaklanabiliyor. Bu yasak getirme kararı, yönetim planına da işlenerek genel bir kural haline dönüştürülüyor. Bu açıdan bakıldığında karar alındıktan sonra kaç malikleri ve kiracılar kapı önlerinde ayakkabı bırakamıyor. Bu kararın alınmasından sonra kapı önüne ayakkabı bırakmak yasal açıdan bakıldığında yasaklanmış bir hale dönüşüyor. Daire kapısı önüne kapısını koyan komşu ile ilgili diğer Kat malikleri müdahalenin önlenmesi talebiyle sulh hukuk Mahkemesinde dava açıyor.