Mirası eski usul paylaşma devri bitti! Bu detayı bilmeyenler tapudan eli boş dönüyor

Son zamanlarda, özellikle miras meseleleriyle ilgilenen avukatlara sürekli olarak aynı konu sorulmaya başlandı. Miras paylaşımı hakkında merak edilen konu hakkında detaylı bilgileri ve mirasınızı paylaştırırken aklınızda bulundurmanız gereken bazı prosedürleri haberimizde sizler için derledik.

Mirası eski usul paylaşma devri bitti! Bu detayı bilmeyenler tapudan eli boş dönüyor

Miras paylaşımının detaylarına dair çok fazla araştırma yapılıyor. Çok kardeşi olan kişilerin, hakların kendi aralarında nasıl bölüşüldüğünü sıklıkla merak etmesi nedeniyle, "miras paylaşımı prosedürü" sosyal medyada ve internette sıkça araştırılan bir konu haline gelmeye başladı. Peki miras hukuku çerçevesinde kardeşler arasındaki miras payı nasıl belirlenir ve şartları nelerdir? Detaylar burada..

Mal varlığının çocuklarınız arasındaki dağılımının farklı oranlarda belirlenmesini istiyorsanız, bu isteğinizi resmi vasiyetinizde belirtebilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir kural var;

Mirası eski usul paylaşma devri bitti

Baba veya anne, malın yarısını zorunlu pay olarak çocuklara dağıtmalıdır. Bu, vasiyetçinin mirasının yarısını çocuklarına bırakmakta serbest olduğu ancak diğer yarısının zorunlu pay olarak kabul edildiği ve bu payın diğer çocuklara eşit olarak dağıtılması gerektiği anlamına gelir.

Saklı pay, vasiyetnamede yazılı olsa dahi, vasiyet sahibinin ölümünden sonra başka kişi ya da kişilere devredilemez. ani vasiyetçi, kalan yarısını çocuklara bırakarak mirası kardeşlerin arasında farklı oranlarda bölüştürebilir. İstisnai durumlarda, tereke paylaşımında çocuklar mirastan faydalanamayabilir. Bu istisnai durum ise, bir aile üyesinin ciddi şekilde zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu tarz eylemleri gerçekleştirenlerin mirasları hukuken iptal edilebilir.

Bu durumda söz konusu çocuk miras hakkını kaybeder ancak diğer kardeşler de mirası paylaşma hakkına sahip olabilir.