Cumhurbaşkanı Erdoğan Demokrasi ve Özgürlükler Adası Açılışında Konuşuyor

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nın açılış töreninde konuşuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Demokrasi ve Özgürlükler Adası Açılışında Konuşuyor

Eski Başbakan Adnan Menderes, dönemi Dışişleri Bakanı ve Maliye Bakanı'nın idam edildiği Yassıada'ın ismi, 2013 yılında Demokrasi ve Özgürlükler ADası olarak değiştirilmişti. Çehresinde 5 yılda düzenlemeye gidilen ada, 27 Mayıs Darbesi'nin yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılıyor. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları: 

  • Türkiye bundan tam 60 yıl önce tarihinin en kara günlerinden biri olan 27 Mayıs darbesine maruz kalmıştı. TSK içindeki bir grup cuntacının darbenin ardından yaşananlar ise sadece demokrasimiz adına değil, adalet ve insanlık adına da utanç vericiydi. Üzerinde bulunduğumuz Yassıada'da, diğer bir ifadeyle 'Yaslıada'da yapılan önceden verilen emirlerin uygulamalar şeklinde gerçekleşen yargılamalar bitmişti. Milli iradenin temsilcisi konumundaki Demokrat Parti yöneticilerinin işkenceye maruz kaldığı yargılamalar burada yapılmıştı. 
  • Üzerinde bulunduğumuz Yassı Ada'da yapılan, faillerin itirafıyla önceden verilmiş emirlerin uygulanmasıyla geçen yargılamaların sonu çok büyük bir felaketle bitmiştir.
  • "İstiklal Harbi'mizin kahramanlarından olan bu ülkenin Cumhurbaşkanı'nı intihara teşebbüs noktasına getirttiler. Bir Başbakanı idama götürürken bile prostat muayenesi bahanesiyle aşağılamaya kalkacak kadar alçaldılar. Bu ülkenin yüreği vatan sevdasıyla dolu Genelkurmay Başkanı'nı tokatlarak tarihimizde görülmemiş rezillikler sergiledir. Demokrat Parti'nin Başbakanı ve bakanlarının idam kararları da burada alınmıştı. Her üç kahraman da idam sehpasına gururla, inançla yürüdü. Darbeden 16 ay sonra gerçekleşen bu idamlar milletimizin yüreğine kor bir ateş gibi düşmüştü. Aslında o gün hukuk ve adalet ayaklar altına alınarak idam sehpasına gönderilen milletin bu üç adamı değil, milli iradenin ta kendisi olmuştur. Darbeyle görevinden indirilen, tiyatro mahkemelerde yargılanan rahmetli Menderes ve arkadaşları değil, değerleri ve inançlarıyla milletimizdir. 
  • Merhum Alparslan Türkeş'i de yad ediyorum. Menderes ve arkadaşlarını idam sehpasına çıkaranların alınlarındaki kara leke hiçbir zaman silinmeyecektir. Menderes ve arkadaşlarının milletimizin kalbindeki yeri her zaman artarak devam edecek.
  • 27 Mayıs askeri darbesinin ardından yaşananlar sadece demokrasimiz değil, adalet adına utanç verici.Aslında burada yapılan iş yargılama değil, bir hukuk cinayetiydi.Yassıada'da yıllar boyunca bir zulüm makinesi işletilmiştir.
  • İdamlar milletimizin yüreğine kor bir ateş gibi düştü.
  • Adadaki her bir tesise tarihe uygun  isimler verildi. Subay gazinosunun ismi Adnan Menderes Müzesi olarak devam edecek. Konferans salonu da Adnan Menderes ismini taşıyacak. Her ikisi de burada yargılanan Genelkurmay Başkanı Erdelhun'un ismi  Cam meydana , Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Sadık Altıncan'ın ismi de kütüphaneye verildi. Yargılamaların yapıldığı spor salonu Hasan Polatkan'ın, Cami'de Fatin Rüştü Zorlu'nun ismini taşıyacak. Demokrasi ve Özgürlükler Adası, ülkemizin geçmişten bugüne verdiği istiklal ve istikbal mücadelesiyle gönüllerdeki sevginin inşallah nişanesi olacaktır.
  • Rahmetli Menderes'in, "Yeter söz milletindir" çıkışı, bizim de bunu dah sonra "Karar milletindir" olarak geliştirdiğimiz süreçler birbirinin benzeridir. Biz bu şehitlerimize Allah(C.C)'tan rahmet diliyoruz. Rabbim mekanlarını cennet eylesin. 
  • Aziz milletim değerli misafirler, Türkiye'nin çok partili siyasi hayata geçişi çok önemlidir. Milletimizin her bir ferdinin , özellikle gençlerimizin bu dönemi çok iyi bilmesi gerekiyor. Bizleri izleyen gençlerimize özellikle sesleniyorum, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal'in hastalığının ve ölümünün ardından CHP yönetimi ülkenin üzerine kâbus gibi çökmüştü. Kurtuluş savaşının ardından başlatılan kalkınma hamlesinin önü tek parti tarafından kesilmişti. 
  • Merhum Menderes'in 1950-60 yıllarındaki liderliğinde ülkemizin kat ettiği mesafeyi gençler! çok iyi öğrenmelisiniz. Milli gelir nereden nereye çıktı. Türkiye katladı. Bunları gençlerin araştırıp öğrenmesi lazım. Tüm bunlarla beraber, uçak üretiminden demir yollarına, silah yapımından tarımın geliştirilmesine kadar pek çok kritik milli üretim projesi bu dönemde hayata geçti. 
  • Tek parti CHP'si millete olan güvensizliği nedeniyle çok partili siyasi hayata geçişi ancak, açık oy gizli tasnif yöntemiyle başlatmıştı. Böyle bir demokrasi olabilir mi? Ama işte CHP bunu yapmıştı.
  • 1950'de yine sandıklara hakim olacağı düşüncesiyle gittiği seçimde CHP'nin faşizan yöntemleri bile etkili olamadı. 1954-1957 seçimleri milletimizin demokrasi konusunda kararlı olduğu görüldü.
  • 1950 seçimlerinde 1953 seçimlerinde ;%53.5 ile iktidara gelen Demokrat parti, 1954 seçimlerini %56,6, 1957 seçimlerini de %47.8 ile birinci olarak tamamlamıştır. Rahmetli Menderes'in milli gelirimizi 3 katına çıkartan, ülkemizi barajlarla, sanayi tesisleriyle donatması milletimizi memnun ederken, birilerini de rahatsız ediyordu. Yerli ve milli olan her şeye husumeti hayatlarının merkezine koyanlar, daha sonra da sık sık başvuracakları yönteme başvuracaklardı. Kahraman ordumuzdan devşirdikleri cuntacılarla, milli iradeyi silahla, tehditle, kanla alt etmeye çalıştılar.
  • Sadece darbe yapanları değil, ordumuzun içine darbe virüsünü sokanları da bu millet affetmeyecektir.
  • Emperyalistlerin uç beyliğini yapan darbeciler, aynı zamanda ülkemizdeki bölücülük cereyanlarının değirmenine su taşımışlardır.
  • Her darbe öncesinde sokakları kana ve ateşe boğarak, binlerce masumun acı çekmesine, yetişmiş kadroları tasviye ederek ülkemizin gerilemesine yol açmışlardır.
  • Halkı hor ve hakir görerek, inancını, kılık ve kıyafetini aşağılayanların ne kadar ilkel ve bağnaz olduklarının en çarpıcı örnekleri darbelerdir. Darbeciler ve onları yönlendirenler hep aynı kodlarla hareket etmişlerdir.

DETAYLAR GELİYOR...