Cumhurbaşkanı Açıkladı: İnfaz Düzenlemesi Meclise Geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2019 yılı değerlendirme toplantısında Adalet Bakanlığı personel sayısı, bakanlığın çalışmaları ve infaz düzenlemesi konusuna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Adalet Bakanlığı'nda görevli yardımcı personel sayısının 138 bine yükseldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakim ve savcı sayısının 20 bin 629'a yükseldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Açıkladı: İnfaz Düzenlemesi Meclise Geliyor

BU HABERE DAİR SON DAKİKA GELİŞMELERİNİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLA VE KATILMA İSTEĞİ GÖNDER.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde: 

Değerli arkadaşlar; Adalet hizmetlerinde mevzuattan alt yapıya, ceza infaz kurumlarından yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına kadar önemli gelişmeler kat ettik. Hakim ve savcı sayısını 20 bin 629'a , yardımcı personel sayısını 138 bine çıkardık. Mahkeme sayılarını %82 arttırarak, 256 adet bu noktada adalet sarayı inşa ederek yargının işleyişini kolaylaştırdık.  

Pek çok tarihi reform yaptık. Yargı Reformu Strateji Belgemizi, 2019 yılı Mayıs ayında milletimiz ile paylaşmıştık. Belgedeki hedeflerin gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan birinci yargı paketi, yine geçtiğimiz yıl Meclis’te kabul edilerek kanunlaştı. Bu düzenleme ile ceza adaleti sistemine "seri muhakeme usulü" ve "basit yargılama" adı altında iki yeni uygulama da kazandırdık. Kamu vicdanını rahatsız etmeyecek, suçluların cezalarını çektiği, ceza adaleti sisteminin amacına uygun, ölçülü ve adaletli bir infaz rejimi üzerinde çalışıyoruz. Aynı şekilde, önemli bir çalışma olan insan hakları eylem planını da birkaç ay içerisinde tamamlamayı planlıyoruz.İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketinin hazırlıklarını tamamladık, birkaç hafta içinde Meclis gündemine getiriyoruz. 

Bir başka önemli reform da, vatandaşlarımızın devletle olan hukuki ihtilaflarının yargıya gitmeden, arabuluculuk benzeri bir idari sulh sistemiyle çözümünü içeren düzenlemedir. Bununla vatandaşlarımızın idareyle, ya da kamu kurumlarının kendi aralarındaki uyuşmazlıkların zahmetsiz ve hızlı bir şekilde çözülmesini amaçlıyoruz. Bu konudaki hazırlıkları 2019’da tamamladık, inşallah yakında konu Meclis gündemine gelecektir.