'Çok Biliyorsan Kendin Yap' Artık Kovulma Nedeni Değil

Yargıtay'dan emsal karar geldi. Yaptığı işe karışan kişiye çok biliyorsan kendin yap dediği için işinden kovulan garson haklı bulundu ve kıdem tazminatının ödenmesi gerektiğine hükmedildi.

'Çok Biliyorsan Kendin Yap' Artık Kovulma Nedeni Değil

Çok biliyorsan sen yap artık kovulma sebebi değil.

Çalışma hayatında işini iyi yapanların ya da eleştiriye açık olmayanların , işine başkasının karışmasını istemeyenlerin en çok kullandığı cümle bu. İşine karışılmasını sevmeyen bir çalışan , işi ile ilgili kendisine bir şeyler söyleyen patronuna genelde çok biliyorsan gel kendin yap dedi ve işinden tazminatsız kovuldu 

Özel bir şirkette garson olarak çalışan bir kişi, adı geçen şahsa öğle yemeği sırasında 'ekmekleri çok doğruyorsun israf oluyor' diyen kişiye öfkelendi ve 'çok biliyorsan gel kendin yap' dedi. İşvverene ise garsonu bu sözü sonrası işindne kovdu.

Yerel mahkeme kararın doğru olduğunu ve kıdem tazminatının ödenmemesi gerektiğine hükmederken Yargıtay bu kararı bozdu ve kıdem tazminatı ödenmesini doğru buldu. 

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi  tarafından alınan karar şu şekilde:

"Somut uyuşmazlıkta dosyadaki bilgi ve belgelerden ve özellikle tanık anlatımlarından iş akdinin yazılı bir fesih tebliği olmaksızın işçi tarafından iş yerini terk suretiyle eylemli olarak sona erdirildiği anlaşılmaktadır. Terk tarihi itibari ile hak edildiği halde ödenmemiş işçilik alacaklarının varlığı karşısında davacının terkinin bu sebebe dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalıdır. Kararın bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir"

SGK Uzmanı Özgür Erdursun konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“İş yerlerinde çok sık çalışana müdür veya şefleri tarafından işin iyi yapılmadığı konusunda uyarılar gelir. Bazı durumlarda da çalışan kızarak sitemini ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ şeklinde dile getirir. Bu durumda işveren veya vekilleri çalışana ‘sen bize saygısızlık yapıyorsun. Sen bana bunu söylemezsin’ diyerek çalışanı işten çıkarabiliyor. Bu konulardan bir somut örnek ise yeni yaşandı. İş yeri vekili, çalışana ‘işi daha doğru yapmanı istiyoruz. Ekmekleri daha küçük kes. İsraf olur’ demesi üzerine çalışanda ‘çok biliyorsan, gel sen yap’ diyor. Çalışan işten çıkartılıp tazminatı verilmiyor. Çalışanda soluğu mahkemede alıyor. Yargıtay ise, çalışanı haklı bularak tazminatlarını almasının hakkı olduğuna hükmediyor. Yani çalışanın ‘çok biliyorsan, sen yap’ sözü işveren açısından tazminatsız işten çıkarma sebebi değildir. Bu da somut bir olaydır”

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA