AB'nin Vize Politikasına TÜRSAB Başkanından Eleştiri Geldi!

TÜRSAB Başkanı: Türk vatandaşlarının AB'ye turistik seyahati için Schengen vizesi sorunu artarak devam ediyor. VIP vize uygulamaları ve yüksek ret oranlarıyla seyahat özgürlüğü kısıtlanıyor. Çözüm için devletimizin iradesine güveniyoruz.

AB'nin Vize Politikasına TÜRSAB Başkanından Eleştiri Geldi!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türk vatandaşlarının Schengen vizesi alarak AB üyesi ülkelere turistik seyahat yapma konusunda yaşadığı sorunların artarak devam ettiğini belirtti.

Bağlıkaya, vize engeli nedeniyle seyahat özgürlüğünün kısıtlandığını ve yurt dışı turlar düzenleyen seyahat acentelerinin büyük bir iş kaybı yaşadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamaları değerli bulduklarını dile getiren Bağlıkaya, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı son açıklama da devletimizin bu sorunun çözümü noktasında gösterdiği irade ve kararlılığı gösteriyor. Dışişleri Bakanlığımızın da önümüzdeki günlerde bir çalışma başlatarak yeni bir görüşme zinciriyle bu sorunun çözümü için olumlu adımlar atacağına inanıyorum." dedi.

Bağlıkaya, Dışişleri Bakanlığının geçtiğimiz yıldan bu yana sorunun çözümü için büyük çaba harcadığını ve konunun Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) gündemine taşındığını hatırlattı. Ancak, AB ülkelerinin AKPM'de alınan tavsiye kararına rağmen sorunu çözmek için adım atmamış olduğunu ifade etti.

Vize başvurularında kontenjanların beşte bir oranına düştüğünü belirten Bağlıkaya, "Daha önce vize başvuruları için 1.000 kontenjan verilirken, bu sayı 200'e düşürülmüş durumda. Vize müracaatları konusunda maalesef sistemli bir engelleme var. Bu engellemelerin yanında vizeye müracaat etmiş olan vatandaşlarımıza verilen ret oranları da çok yükselmiş durumda. 2022 yılında ret verilen vize müracaat oranı yüzde 15'in üzerinde iken, 2023'te bu oran yüzde 50 civarına yükseldi. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir ülkenin turizm amaçlı seyahatinin kısıtlanmasını doğru bulmuyoruz." şeklinde konuştu.

Bağlıkaya ayrıca, seyahat acentelerinin özellikle yurt dışı turlar için uzun vadeli planlamalar yaptığını ve bu kapsamda otel ve uçak ödemeleri gerçekleştirdiğini ifade ederek, "Daralmış kontenjanlar nedeniyle vize randevularının önceden alındığı tarihlerin çok daha ileri bir zamana ertelendiğine tanık oluyoruz. Son zamanlarda normal randevu alınamadığı veya çok uzun tarihlerde randevu verildiği için aracı kurumlar, vatandaşları ve acenteleri VIP vize başvurusuna yönlendiriyor. VIP başvurusu için talep edilen ücretler, normal vize ücretlerinden çok daha yüksek, 80 avro yerine 300 avrodan başlıyor ve artıyor. Bu fahiş ücretlerin talep edilmesi durumunda vizenin reddedilmesi halinde geri ödeme yapılmıyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.

TÜRSAB olarak, Fransa, İtalya, Yunanistan, Hollanda ve İspanya konsolosluklarıyla görüşmeler yapılarak acentelerin Schengen vizesi konusunda yaşadığı sıkıntıların ilgili ülke yetkilileriyle paylaşıldığını ve çözüm talebinde bulunulduğunu belirten Bağlıkaya, ayrıca İngiltere ve ABD konsolosluklarıyla da görüşülerek vize alım süreçlerinin kolaylaştırılması taleplerinin iletilmiş olduğunu söyledi. Tüm sektörün bu sorunun acilen çözülmesini beklediğini vurguladı.