İlkokul Öğrencileri Hayallerini Hikayelere Dönüştürüp Yaşıtlarına Işık Oluyor

Zonguldak´ta 21 ilkokul öğrencisi öğretmenlerinin de desteği ile kendileri kaleme aldıkları hikaye kitaplarını yaşıtlarına ulaştırıyor, deneyimlerini paylaşarak onları da yazmaya teşvik ediyor.

İlkokul Öğrencileri Hayallerini Hikayelere Dönüştürüp Yaşıtlarına Işık Oluyor

Zonguldak Çaycuma Şehit Hasan Yağlı İlkokulu'nda sınıf öğretmeni olan Ali Hasırcı ile Zeynep Hasırcı çifti, geçen yıl eylül ayında 3. ve 4. sınıf öğrencilerine kitap okumayı sevdirmek ve çocukların yazma becerilerini geliştirmek amacıyla "Kitabımı Okuyorum, Kitabımı Yazıyorum" projesini başlattı.

Öğrencilere belirli tekniklerin öğretilmesinden sonra çocuklar hikayelerini yazmaya başladı. Ardından öğretmenler Emine Avcı ve Yıldız Sepetçigil'in desteğiyle hikayelerin dil denetimi yapıldı, resimler dijital ortama aktarılarak kitap şeklinde düzenlendi.

Projenin başlamasından bu yana 22 kitap oluşturan öğrenciler, ilçe merkezi ve beldelerdeki ilkokullarda düzenlenen imza etkinlikleriyle hem yaşıtlarına kitaplarını ulaştırıyor hem de onlara örnek yazmaya teşvik ediyor.

Önceleri okul bahçelerinde açılan stantlarda çocukların seçtikleri kitabı yaşıtlarına imzalattığını söyleyen Hasırcı, "Bu bizim için çok güzel çünkü burada çocuktan çocuğa geçen bir duygu söz konusu. Hem yazanın öz güveni artıyor, kendini değerli hissediyor hem de o kitabı alıp imzalatan çocukta kitap yazabileceği düşüncesi oluşuyor. Temel amacımız buydu. Bunu da gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

Hasırcı, proje kapsamında daha basılmayı bekleyen 20'ye yakın kitap olduğunu belirtti. "Çocukların sosyal yönü desteklenmediği zaman çocuktaki öz güven yeterince gelişmemiş olur. Bu tür etkinlikler çocuklardaki öz güveni artırıyor. Çocukların birbirleriyle etkileşim kurmaları bizim için çok değerli." dedi.

Zeynep Hasırcı da çocukların büyük bir hevesle hikayelerini yazdıklarına dikkati çekti ve ekledi: "Çocukların düşüncelerini, hayallerini ortaya çıkaralım, çocukların bakış açısıyla yeni kitaplar hazırlayalım istedik. Çocuklar için çok kıymetli bir proje oldu çünkü onların hayal dünyaları, hayata bakış açıları çok farklı. Sınıflarda saklı kalan çocuklarımızı ortaya çıkarmış olduk. Çocukların diğer çocuklarla buluşması, onların aralarındaki iletişim, kendilerini ifade etmeleri, kitaplarını anlatmalarını sosyal kazanım olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.