5 Mayıs 2023 Ay tutulması: Ne zaman ve nereden gözlemlenebilir?

24 saat sonra, bu yılki iki tutulmadan biri olan penumbral ay tutulması gerçekleşecek. İşte ne zaman görüleceği ve en iyi nerede gözlemlenebileceği.

5 Mayıs 2023 Ay tutulması: Ne zaman ve nereden gözlemlenebilir?

5 Mayıs tarihinde gökyüzünü izlemeyi sevenler harika bir astronomik olayın tadını çıkarabilecekler: 2023'te gerçekleşecek iki ay tutulmasından ilkinin gelişini işaret eden gölgeli ay tutulması var.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nden (NASA) alınan bilgilere göre, gölgeli ay tutulması Güneşin, Dünya ve Ay'ın Dünya'nın gölgesinden geçecek şekilde hizalanmasıyla meydana gelir . Başka bir deyişle, fenomen, Dünya'nın Güneş ile Ay arasına girerek Ay'ı gölgesinin dışında bırakmasıyla meydana gelir.

5 MAYIS AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Ay tutulması; Avrupa, Asya, Avustralya, Afrika, Pasifik, Atlantik, Hint Okyanusu, Antarktika bölgelerinde görülecek, Türkiye'den ise tutulma yalnızca kısmi olarak gözlemlenebilecek.

Penumbral Ay tutulması: Saat kaç?

Space.com'a göre astronomik olay yani 5 Mayıs Cuma 2023 tarihinde gerçekleşecek olan Ay Tutulması, saat 18.14'te başlayacak ve 22.32'de bitecek. Tutulma sırasında Ay'ın tamamı değil, sadece bir kısmı gölgede kalacak.

Mayıs 2023 Ay tutulması: nerede gözlemlenebilir?

Tutulmanın yalnızca Antarktika, Asya, Rusya ve Okyanusya gibi Ay'ın ufkun üzerinde olduğu yerlerde görülebileceğini belirtmekte fayda var ; bu, fenomenin Amerika Birleşik Devletleri'nde veya Kuzey Amerika'nın başka herhangi bir yerinde veya Güney Amerika'da görünmeyeceği anlamına gelir. Türkiye'den de kısmen gözlenecek.

Neyse ki teknoloji, fenomeni çeşitli platformlardan değerlendirmemizi sağlayacak. NASA , resmi YouTube kanalı aracılığıyla ay tutulmasını canlı yayınlayacak.