AYM, Leyla Güven Hakkındaki Kararını Açıkladı

Anayasa Mahkemesi, milletvekili seçildikten sonra Leyla Güven'in cezaevine gönderilmesinin, yasama dokunulmazlığı ile bağdaşmadığı değerlendirmesinde bulundu.

AYM, Leyla Güven Hakkındaki Kararını Açıkladı

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Türkiye'nin Afrin'e yönelik silahlı operasyon düzenlemesini eleştiren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) eş başkanı Leyla Güven'in tutuklu iken milletvekili seçilmesi ile hakkında verilmiş tahliye kararı sonrasında, yapılan itirazla tekrardan tutuklanmasını da ihlal kararı verdi.


15 kişilik Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, Leyla Güven'in avukatları Reyhan Yalçındağ ile Serdar Çelebi'nin gözaltı ve tutuklanmanın hukuka aykırılığı, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ve ifade özgürlüğü ile siyasi faaliyette bulunma haklarının, yasama dokunulmazlığının ihlali yönünde yapmış oldukları başvuruyu Karara bağlayarak 19. maddesinin ihlaline karar verdi. 


Yasama Dokunulmazlığı İle Tutuklama Bağdaşmıyor 

Mezopotamya Haber Ajansı’na yazılan habere göre;Anayasa Mahkemesi genel kurulu, anayasanın dokunulmazlığını düzenleyen 83. Maddesinde;

“Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz. Ağır cezayı gerektiren suçüstü hali ve seçimden önce soruşturmasına başlanılmış olmak kaydı ile anayasanın 14. maddesindeki durumlar bu hükmün dışındadır. Ancak bu halde yetkili makam, durumu hemen ve doğrudan doğruya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bildirmek zorundadır.”


Hükmüne işaret ederek milletvekilinin tutuklanmasının bu madde ile bağdaşmadığı değerlendirmesini yaptı.