Amazon'da Yorum Skandalı! Dava Açtılar

E-ticaret devi Amazon, alışveriş platformunu sahte yorumlarla doldurmakla suçladığı komisyonculara dava açtı. Sahte yorum yapan söz konusu başka şirketlere daha öncede yasal işlemler başlatılmıştı.

Amazon'da Yorum Skandalı! Dava Açtılar

Bu yılın başlarında üç yorum şirketine dava açan Amazon, şimdi de Hong Kong merkezli Extreme Rebate adlı  şirkete karşı yasal işlem başlatacağını duyurdu.

Amazon'a göre söz konusu şirketler, platformda ürün satanlarla yorum yazan kişiler arasında gayri-resmi bir aracı görevi görüyor.

Bedava ürün ve az bir ücret karşılığında yorum yazıyorlar.

Aracı şirketler de, Amazon'daki reytinglerini yükseltmek için satıcılardan ücret alıyor.

Amazon, satıcıların bunun sahte yorumlarla yapıldığını bilmeyebileceğini söylüyor.


35 Bin Sahte Yorum Yazıldı


Bu yılın başlarında şirket, 350.000 kişiye sahte inceleme yazdırdığı iddiasıyla Fivestar Marketing, Matronex ve AppSally'ye dava açtı.
Amazon'un yaptığı açıklamasında  bu girişim sonrasında alakalı şirketler ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya'daki müşterilerini hedef alan sahteciliğe son verdi.

Bu şirketlerden biri kapanırken hâlâ faaliyet gösteren diğer bir şirket, Amazon'da yorumları reddedilen müşterileri için bir uyarı koydu. Bu uyarıya göre yorumlar şu gerekçelerle reddedilebiliyor:

-Daha ürünü teslim almadan yorum bırakmaya çalışmak

-Ürünün bedava ya da indirimli olduğunun belirtilmesi

-Aynı ürünün aynı bilgisayardan defalarca şipariş edilmesi

Şirketin sayfasında ayrıca "Lütfen dürüst yorumlar yazın ve sık sık yorum yazmayın" deniyor.

Amazon'un bu şirketlerden biriyle vardığı uzlaşma sonunda, şirketin müşteriyle ilgili verileri paylaşmayı kabul ettiği, bu sayede paltformda bu yorumcuların bulunabileceği belirtiliyor.


2020 Yılında 200 Milyon Sahte Yorum Engellendi

Şirket 2020 yılında toplamda 200 milyon sahte yorumun yayımlanmasının engellendiğini söylüyor.

Yorumlar, online alışverişlerde müşterilerin satın alıp  güvenmelerini  güçlü bir şekilde etkiliyor.

İngiltere hükümetine göre, ortalama bir hane, başkalarının yorumlarını okuyarak yılda 900 sterlinlik (yaklaşık 1110 ABD doları) alışveriş yapıyor.
İngiltere'de hükümet, sahte yorum yazmayı ya da sitelerde sahte yorumlara yer vermeyi suç haline getiren  bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor.
Ürün testleri yaparak tüketicileri bilgilendirmeyi hedefleyen İngiltere  firması "Which?" geçen ay yapılan bir araştırmada Amazon'da listelenen en popüler 10 kulaklığın 9'nun  ürün sayfalarında tamamen alakasız ürünlerle ilgili yapılan yorumlar olduğunu tespit etti. 
Which?, Amazon'un sahte yorumlara karşı hukuki girişim başlatmasını olumlu bir gelişme olarak nitelendirdi.

Fakat şirketin  yöneticilerinden Rocio Concha, "Bununla birlikte son araştırmamız, Amazon'un yorum sistemini hala suistimal eden ahlaksız şirketlerin olduğunu gösteriyor. Bu da kullanıcıları, sahte beş yıldızlı yorumlarla şişirilmiş ürünleri alma riskiyle karşı karşıya bırakıyor" ifadelerine yer verdi.