AK Partide Destek Veriyor! Açık Cezaevi Mahkumları İçin Kanun Teklifi Hazırlandı

Koronavirüs pandemisi nedeniyle 15 Nisan 2020'den beri denetimli serbestlik tedbiriyle evlerinde olan yaklaşık 80 bin açık cezaevi mahkûmunun Covid-19 izinleri 31 Mayıs'ta sona eriyor. Bugüne kadar 12 kez uzatılan ancak Sağlık Bakanlığının vakaların düşüşü ve aşılama oranı dikkate alınarak izinde bulunan hükümlülerin izni tekrar uzatılmadı.

AK Partide  Destek Veriyor! Açık Cezaevi Mahkumları İçin Kanun Teklifi Hazırlandı

Açık Cezaevi İzinleri İçin Kanun Teklifi Hazırlandı.

Pandemi sebebiyle açık cezaevi izninde olan mahkumlar için bir kanun teklifi hazırlandı. CHP tarafından hazırlanan ve AK Parti'nin de sıcak baktığı söz konusu kanun teklifinde izinli olarak cezaevinden çıkan mahkumların geri cezaevine dönmemeleri istendi.

Dw Türkçe'nin son dakika olarak aktardığı bilgiye baktığımızda detaylar şu şekilde aktarıldı:

"Covid 19 nedeniyle 2020 yılında evlerine gönderilen mahpusların açık cezaevlerine yeniden getirilmeleri planlanıyor. CHP ise açık cezaevi iznine ayrılan mahpusların geri dönmemeleri için bir kanun teklifi vermeye hazırlanıyor. 

CHP'li bazı kaynaklar , AK Partili vekillerin hazırlanan bu kanun teklifine sıcak baktığını söyledi."

CTE, 6 Mayıs günü salgın izni uygulamasının 1 Haziran'da sona ereceğini duyurdu. Adalet Bakanlığı'na göre 81 bin 815 hükümlü Covid 19 izninde.


TBMM'den Açıklama Geldi

TBMM'de konuşma yapan CHP'li Ali Haydar Hakverdi, "Şimdi, önemli ve acil bir düzenleme yapmamız gereken bir hususu da son olarak sizlerle paylaşmak istiyorum. Şimdi, 14 Nisan 2020 tarihinde Covid sebebiyle, cezaevinde bulunan, açık hakkı kazanmış ve açıkta olan mahkûmlar izinli olarak salıverildi. Bugün itibarıyla bu mahkûmların sayısı 91 bin. 91 bin kişi bugün itibarıyla dışarıda. Birkaç sefer uzatma yapıldı ve yirmi beş aydır bu mahkûmlar dışarıda. Aile kurmuşlar, iş kurmuşlar, evlenmişler, çoluk çocuk sahibi olmuşlar yani topluma adapte olmuşlar. Aslında burada cezanın hedefi olan ıslah gerçekleşmiş. Yani bir mahkûmu almışsınız, izinli çıkartmışsınız, şimdi tekrar çağırıyorsunuz. Bakanlık süreyi uzatmadı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından da bir genelge yayınlandı, 91 bin kişiye “Artık uzatmayacağız, geri dönün.” diyorlar. Bakın, hani içeride yatarken cezasını tamamlaması, evet, olabilir ama zaten cezalarının büyük oranını tamamlamış, açık hakkını kazanmış bu mahkûmlara “Hadi iki yıldan sonra tekrar içeri gelin.” demek zulümdür, eziyettir; cezanın amacına da aykırıdır; bu konuda bir düzenleme yapılması gerekir, kanuni bir düzenleme.

"Madem Bunlar Islah Olmuş"

Madem bunlar ıslah olmuş, gelin, bunları tekrar içeriye almayalım ve yeni bir suç işlemeleri hâlinde mükerrer olarak cezalarını yeniden misliyle çekmelerini de düzenleyelim. Bakın, bu düzenlemeyi yapmazsak, açık söylüyorum, 91 bin kişiyi tekrar cezaevine almakta çok zorlanırsınız. Bugün itibarıyla 384 cezaevi var, 270 bin kapasite var ve 314 bin mahkûm var, “38 de yeni cezaevi yapacağız.” diyorsunuz. Bugün bu 91 bin mahkûmu aldınız, nereye koyacaksınız? Şimdi dışarı çıkmış mahkûmun da psikolojisi bambaşka, bu mahkûmların bir kısmı geri dönmek istemeyecek, cezası az kalmış olsa bile içeriye tekrar o psikolojiyle girmek istemeyecek ve ciddi anlamda da firariler olacak arkadaşlar. Bu firariler yarın toplumda kaçak hâldeyken yeni yeni suçlara karışmak durumunda kalacaklar çünkü darda kalmış olacaklar; gelin, buna müsaade etmeyin." ifadelerini kullandı.

Hakverdi, bu kişilerin cezaevine alınmamasını, eğer dışarıdayken bir suç işlerlerse suçlarının cezalarını çekmeleri gerektiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanlığı'ndan Açıklama

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkan Vekili Uçum geçen günlerde konuyla ilşkin yaptığı açıklamasında "O af değil de şöyle: Adalet Bakanlığının yürütme tarafından , açık cezaeivnden izinli olanlarla ilgili bir hazırlığı vardı. İnfazının tamamlanmasına 1 yıl ya da 2 yıl kalanlarla ilgili bir denetimli serbestlik mekanizması getirilmesi için bir hazırlık yaptı Adalet Bakanlığı. Bu 6. paketin iç.inde olacaktı. Bu şu anda mecliste. AK Parti grubu çalışıyor."  demişti.