8 yıl erken emeklilik kapısı açıldı! Prim, yıl, yaş, değişti 1999 2000 2008 girişliler dikkat belli oldu

Çalışma yaşamına devam eden her vatandaş erken emekli olma hayali kuruyor. Peki kimler erken emekli olabilir?

8 yıl erken emeklilik kapısı açıldı! Prim, yıl, yaş, değişti 1999 2000 2008 girişliler dikkat belli oldu

Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar, konuyla ilgili farklı çözüm yolları ararken bir taraftan da EYT ile ilgili gelişmeleri yakından takip ediyorlar. EYT kapsamına girmeseniz bile bazı çalışanlar için yaş şartı aranmaksızın emekli olmak mümkün.

Buna başka bir alternatif olarak borçlanma yöntemiyle yani gün sayısı satın alınarak önemli süreler kazanılabiliyor. Bahsi geçen bu yöntemler dışında da bazı meslekler için erken farklı emeklilik imkanları mevcut. İçinde bulunduğumuz sosyal güvenlik hizmeti bazı meslek gruplarına bir çok avantaj sağlıyor.

Peki bu avantajlar neler? Kimler erken emekli olabilir? Hangi meslek gruplarına erken emeklilik fırsatı sağlanıyor?

EYT'SİZ ERKEN EMEKLİ OLUN

Erken emekli olmak isteyen bazı kişiler için bir takım yasal avantajlar bulunuyor. Borçlanma yöntemiyle gün satın alınarak ciddi süreler kazanma fırsatı sunuluyor. Bu borçlanmalar: Askerlik borçlanması, doğum borçlanması, yurt dışı borçlanması gibi borçlanmalar. Bu borçlanmalara ek olarak tutuklulukta ve gözaltında geçen süreler, memurların ücretsiz izin süreleri de borçlanılarak emeklilik hesabına katılabiliyor.

FARKLI PRİM ARTTIRMA YÖNTEMLERİ

Sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirilen doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri de borçlanma kapsamında. Doktorlar ise fahri asistanlık hizmetinde geçirdikleri süreleri borçlana biliyor. Sigortalı olmaksızın avukatlık stajını yapanların normal staj süreleri de borçlanılabiliyor. Sigortalı olarak yapılan avukatlık stajı diğerlerinden ayrı olarak emeklilik hesabından sayılıyor. Grev ve lokavtta geçen süreleri de borçlanmak mümkün. Yine ekonomik kriz dönemlerinden ücretsiz izinli olanlar, Her yıl için 3 aya kadar borçlanma yapabiliyor. Seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa eden kamu görevlileri istifa ettikleri dönemle seçime kadarki zamanı borçlanabiliyor.

BAZI MESLEK GRUPLARINA ERKEN EMEKLİLİK KONUSUNDA AYRICALIK TANINIYOR

Bahsedilen borçlanma yöntemleri dışında bazı meslek gruplarına erken emeklilik fırsatı tanınıyor. Yıpranma dediğimiz, kanunun Fiili Hizmet Süresi Zammı (FHSZ) diye tarif ettiği bu avantaj, çalışılan sürelere belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkânı sağlıyor. Yani 12 ay çalışmış birisi 15 ay çalışmış gibi kabul ediliyor ve işe giriş tarihi de 3 ay geri çekiliyor. Böylelikle normal çalışan birine göre daha fazla prim elde etmiş olunuyor ve yaş sınırı erkene çekildiği için erken emekli olma fırsatı yakalanıyor.