Ev Fiyatlarını Düşürecek Yeni Sistem İle İlgili İlk Açıklama Geldi

Konut fiyatlarını düşürecek İngiliz modeli hakkında yeni açıklamalar geldi. Yeni Model ile fiyatların ciddi anlamda düşeceği ifade edildi.

Ev Fiyatlarını Düşürecek Yeni Sistem İle İlgili İlk Açıklama Geldi

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) konut fiyatlarına ilişkin bir son dakika açıklamasında bulundu. Dernek tarafından yapılan açıklamada, emlak sektöründe yaşanan krize değinildi. Yükselen ev fiyatlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulunuldu.

Konut sektörünü yakından ilgilendiren açıklamada, konutta ingiliz modelinin gelmesi ile birlikte ev fiyatlarının yarı yarıya düşebileceği belirtilirken, İngiltere'de uygulanan bu modelin Türkiye'de de uygulanması gerektiğine yer verildi.

Açıklamada Konutta yeni modele geçilmesi durumunun konut krizini kısa sürede çözeceği belirtildi. Bu model ile kişilerin sadece konutun yapı ömrü boyunca kullanım hakkı elde edebileceği, konutun arsa üzerindeki hakkı ise hak sahibinde kaldığı belirtildi. Evi yapan kişi sadece konut bedeli ve karını alıyor. Evi olan kişiler ise, evi yapana konut bedelini ödedikten sonra konutun yapı ömrü boyunca sözleşme yapıyor ve kira ödüyor.

GAPAS Başkanı İsmail Özcan da  konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Söz konusu sistemin Türkiye'de kullanımda olduğunu, özellikle turizm, tarım ve madencilik sektöründe tercih edildiğini söyledi.

Özcan, yeni mülkiyet sistemi ile arsanın mülkiyetinin ilk sahibinde kalacağını, daire ya da dükkan alan kişinin satış fiyatı olarak arsanın bedelini değil sadece müteahhidin inşaat maliyetlerini ödeyeceğini, arsa sahibine ise uzun süreli kullanım kirası vereceğini söyledi.

Özcan açıklamasında bu sistemin gelmesi ile birlikte konut fiyatlarının 1 milyon liradan 600 bin liraya kadar düşebileceğini belirtti.