Emekli-Engelli-Gazi ve Şehit Yakınlarına Vergi Müjdesi: Paranızı Geri Alabilirsiniz

Devletten emekli, engelli, gazi ve şehit yakınlarına emlak vergisi muafiyeti. Vergi muafiyeti detayları ve başvuru şekli haberimizde.

Emekli-Engelli-Gazi ve Şehit Yakınlarına Vergi Müjdesi: Paranızı Geri Alabilirsiniz

Faruk Erdem yazdı: Emeklilere vergi müjdesi.

Devletin emeklilere, kadın ve çocuklara, yaşlılara, engellilere ve yardıma muhtaç vatandaşlara destekleri devam ediyor. Bu gruptaki vatandaşlara hem bazı destekler veriliyor hem de bazı avantajlar sağlanıyor. 

Bu vatandaşlardan emekliler, gaziler, şehit yakınları ve engellilere emlak vergisi desteği veriliyor. Bu vatandaşlardan bazıları emlak vergisinden muaf oluyor. 

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN TÜM ENGELLİ VE EMEKLİLER FAYDALANABİLİYOR MU?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, ya da sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emeklilerin, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerin bu istisnadan yararlanma hakkı bulunuyor. Bu vatandaşlar SGK 'ya başvuru yaparak bu vergiden muaf olabiliyor.

TÜM KONUTLAR İÇİN Mİ GEÇERLİ? BİRDEN FAZLA EVİ OLAN FAYDALANABİLİYOR MU?

Türkiye sınırları içerisinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmaz.  Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Gazi ve dul yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor.

EV İKİ KİŞİNİN ÜZERİNDE GÖRÜNÜYORSA NE OLACAK?

200 metrekare ve altındaki alan kadar evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergi düşürülüyor.

MUAFİYETTEN FAYDALANMAK İÇİN EVDE OTURMAK ŞART MI?

Hayır bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirmiyor. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada oturuyorsanız da vergi ödemiyorsunuz.

ÖDENEN ÜCRETLER GERİ ALINABİLİR Mİ?

Evet bunun için 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmelisiniz.

HEM KENDİ EVİ HEM EŞİNİN EVİ VARSA ALIR MI?

Hayır ödemez. Bu haktan yararlanacak emeklinin üzerinde sadece bir konut olması gerekiyor.

YENİ EMEKLİ OLANLAR BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

Yıl içinde emekli olup maaş almaya başlayanlar diğer şartları taşıyorlarsa bir sonraki yıl için müracaat ederek vergi ödemeyecekler. Yani 2019 yılı içinde emekli olanlar 2020 yılında emlak vergisi ödemeyecek.

BAŞVURU NEREYE YAPILACAK?

Emlak vergisinden muaf olmak için belediyeye müracaat edebilirsiniz.

Kamubulteni.com  | Ankara