KYK Kredilerinde Ödenen Faizler Geri Verilecek Mi Önceden Ödeme Yapanların Faizleri Anapara Yerine Geçer Mi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün kabine toplantısı sonrası KYK borçları ile ilgili yapılan düzenlemeyi açıkladı. Herkes şunu merak ediyor, ödenen borçların faizleri geri verilecek mi?

KYK Kredilerinde Ödenen Faizler Geri Verilecek Mi Önceden Ödeme Yapanların Faizleri Anapara Yerine Geçer Mi

Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonra KYK kredi ödemelerinde sadece verilen anaparanın geri ödeneceğini açıkladı. Açıklama sonrası e-Devlete giren vatandaşlar bir şokla karşılaştı. Belirtilen faiz silinmiş ancak faiz anaparaya eklenmişti. Peki bu durumda ne olacak, kimler nasıl yararlanacak, taksitlendirme olacak mı, ödenen faizler geri verilecek mi?

CNN Türk’ün sorularını yanıtlayan Vergi Uzmanı Murat Bal Merak edilenleri cevapladı. İşte o sorular ve cevapları:

Önceden Alınan Faizler Geri Alınabilir Mi?

- Bu çok mümkün görünmüyor ama henüz yönetmelik çıkmadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan böyle çalışmalar yaptıktan sonra ekip yönetmeliği hazırlıyor. Zannediyorum birkaç gün içerinde bu yönetmelik çıkacak. Yönetmelik çıktığında bu konuda net bir şey söylememiz mümkün. Ancak bundan önceki uygulamaları düşünürsek zamanında kanuna uygun olarak ödenmiş olan hiçbir borç devlet tarafından tekrar geriye iade edilmez. Genel kuraldır bu. Ancak tabii ki bu çıkacak olan yönetmeliğin nasıl çıkacağına da bakmamız gerekiyor.

Taksitlendirme Olacak Mı?

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığında kesin olarak bildiğimiz şey borç faizlerinin silinmesi yönünde. Anapara alınacak, bunu kesin biliyoruz. Bunun haricinde bir taksitlendirme yapılıp yapılmayacağına dair bir açıklama yapmadı Sayın Cumhurbaşkanı. Eğer bir taksitlendirme de yapılacaksa, burada da ufak bir endeks uygulanıp bir taksitlendirme yapılabilir. Yine bunu söylemek için çok erken, yönetmeliğin nasıl çıkacağına bakmamız gerekiyor.

Borcun Fazla Göründüğü, Eklenen Faizin Ana Parada Çıktığı İddiası

- Burada sistemsel bir hata söz konusudur. Devletin herhangi bir şekilde sildiği borcu tekrar anapara olarak üstüne koyması gibi bir durum söz konusu olamaz. Belki tarayıcılarını değiştirip, e-Devlet'e giriş yaptıklarında veya bir müddet bekleyip tekrar giriş yaptıklarında gerçek rakama ulaşabilirler. Sistemsel bir hata vardır. Herhangi bir art niyet olduğunu düşünmüyorum.

Ne Zaman Yürürlüğe Girecek?

- Bu da tamamen yönetmeliğin içindeki maddelere bağlı olacak ama genel olarak söylemek gerekirse yönetmelik çıktıktan itibaren 1-2 ay kadar bir başvuru süresi tanınır. Bu süre içinde de eğer taksitlendirme yapılacaksa ona göre bir düzenleme yapılır. Eğer taksitlendirme yapılmayacaksa da bu başvuru ile birlikte bir süre tanınır. Borcun tamamı anapara olarak ödenmesi şartıyla kalan faizlerden devlet vazgeçer.

Şimdiye Kadar Ödenilen Faizler Ana Paranın Yerine Mi Geçecek?

- Öyle bir şey çıkacağını düşünmüyorum. Bizim Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu'na göre, zamanında kanuni olarak ödenen hiçbir parayı devlet geriye vermedi şu ana kadar. O geçmişte kaldı. O konuda ben tekrar bir iade yapılacağını düşünmüyorum. Yönetmelik tabii ki aksi yönde de bir uygulama yapabilir. Yapılırsa da genel uygulamanın tersine bir karar olur.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /