Kamuya Geçen Taşeronda Son Dakika Gelişmesi: "4/D Kamu İşçilerinde Ne Yapacaklarını Bilemez Durumdalar"

Kadroya geçen taşeron işçiler için kritik bir açıklama geldi. 900 bin işçiyi ilgilendiren açıklamada bazı kurumların TİS için çalışmalara başladığı, ancak ne yapacaklarını bilemez durumda oldukları iddia edildi.

Kamuya Geçen Taşeronda Son Dakika Gelişmesi: "4/D Kamu İşçilerinde Ne Yapacaklarını Bilemez Durumdalar"

Yüz binlerce işçi için yeni süreç başlıyor. Ne yapacaklarını bilemez durumdalar.

Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde taşeron işçi olarak çalışıyorken , 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kamuya alınan 900 bin taşeron işçi için kritik gün geldi. İşçiler 2018 yılında kadroya gçeişler başladı ve işçiler, çalıştıkları kamu kurumu bünyesinde 4/d kamu işçisi olarak görevlerini sürdürdü. Ancak burada bir sıkıntı meydana geldi. Yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede işçilerin maaş ve özlük haklarının nasıl olacağı konusunda, ""Bu madde kapsamındaki idarelerde; 6356 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesinde belirtilen mevcut işyerleri bakımından anılan Kanuna uygun olarak yetki başvurusunda bulunulabilir, ancak geçişi yapılan işçiler için yeni tescil edilen işyerlerinde, geçişten önce alt işveren işçilerini kapsayan, Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan ve süresi en son sona erecek toplu iş sözleşmesinin sona erme tarihinden sonra yetki başvurusunda bulunulabilir." ifadelerine yer verildi. Bu madde ile işçiler, 2020 Ekim ayına kadar YHK kararına bağlı olarak maaş zammı aldı özlük hakları, daha önce imzalanan YHK kararına bağlıydı. 

1 Kasım tarihinde işçiler için yeni süreç başlıyor. 31 Ekim 2020 günü işçilerin YHK sözleşmesi sona eriyor ve yeni sözleşmeler için süreç başlıyor. 

NE YAPACAKLARINI BİLEMEZ DURUMDALAR

Memurlar'da yer alan haberde, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında kamu kurum ve Kuruluşlarında çalışan işçiler için Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladı. Bu süreçle ilgili olarak birçok idare, daha önce böyle bir toplu sözleşme hazırlamadığı, herhangi bir TİS yapmadığı için ne yapacağını bilemez duruma geldi. Öte yandan merkezden bir destek görülmediği iddia edildi.

Bu durum ise yine bazı mağduriyetleri ortaya çıkaracak gibi duruyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı koordinasyonunda bu konuda çalışma yapılması gerekmektedir.

TİS SÜRECİNDEN HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA