Ekonominin Durgunluğu veya Resesyon Durumlarında Devletler Nasıl Etkilenir?

Dünya’nın son 2 yıl içerisinde gördüğü felaketler ekonomik durumları da etkilemeye devam edir. Covid 19 pandemisi ile başlayan bu buhran günleri; son günlerde Rusya – Ukrayna savaşı ile birlikte daha da artıyor. Bu artış noktasında ülkeler enerji ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Bununla birlikte ülkelerde hükümetlere karşı protestolar artıyor.

Ekonominin Durgunluğu veya Resesyon Durumlarında Devletler Nasıl Etkilenir?

Bu protestolarını engellemek adına çoğu merkez bankası ardı ardına faiz artırımlarında bulunuyor. Bu durumda ekonomiyi tamamen etkiliyor. Ekonominin bu noktada bir geri çekilmesi yani durgunluk yaşaması söz konusu oluyor.

Yurt içinde gerçekleştirilen hasılatların üst üste iki çeyrek nezdinde düşmesi ile birlikte resesyon ortaya çıkıyor.

Peki Resesyon Olursa Neler Olur?
Ülkelerde resesyon başlaması ile birlikte ilk olarak işten çıkarılma olayları artacaktır. Bununla birlikte iş bulmakta günden güne zorlaşacak. Çalışmaya devam eden bireyler ise maaşlarını tam olarak alamayabilir. Bu maaşların ayrıca ödemeleri de ertelenebilir. Böylece çoğu işletmelerde iflaslar yaşanacak. Geri ödemeleri de vatandaşlar gerçekleştiremeyeceği için bankalar kredi vermeyi bırakacaktır. Kredi verilmeyen bir ülkede gelişme noktasında şirketler daha az yatırım yapabilir.