Dolar Kurunun Neden Yükseldiği Açıklandı

Son dakika açıklaması geldi. Yapılan açıklamada , art arda rekor kıran dolar kurunun neden yükseldiğine yer verildi. İşte döviz kurlarında yaşanan yükselişin nedeni.

Dolar Kurunun Neden Yükseldiği Açıklandı

Dolar kurunun neden yükseldiği açıklandı.

Dolar kuru son aylarda ciddi oranda yükseldi. Ağustos ayında 6,80 TL seviyelerinde olan dolar kuru, Eylül ayı ile birlikte yükselmeye başladı. Piyasalarda hızlı şekilde yükselen dolar kuru, bugün 7,95 TL ile tarihinin en yüksek seviyesine kadar tırmandı. 

DOLAR KURUNDA YÜKSELİŞİN NEDENİ : ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİ

Amerika Birleşik Devletleri 'nde Başkanlık seçimleri yaklaşıyor. Seçimler yaklaşırken anket şirketleri , sahada kamuoyu araştırması yapmaya devam ediyor. Gelen son anket sonuçlarına göre Trump ile Biden arasındaki yarışın kızıştığı ve Joe Biden 'in öne geçtiği bildirildi. 

Son dönemlerde Biden, Türkiye karşıtı yaptığı açıklamalar, Türkiye 'nin Doğu Akdeniz, Suriye ve Libya meseleleri hakkında yaptığı değerlendirmeler , karşıt ifadeler kullandı. Türkiye karşıtı adayın Amerikan Başkanlığı seçim yarışında önde olması nedeniyle dolar kurunda tırmanış başladı. 

Seçilmesi durumunda Türkiye karşıtı tavır alacağı görülen Biden , seçilirse; D. Akdeniz ve Suriye'de millî çıkarlarımızla ilgili duruşumuzun hedef alınacağı öne sürülüyor. 

ÜÇ PROBLEM

JP Morgan tarafından yapılan son dakika değerlendirmesinde, "ABD ile Türkiye arasında S-400 füzeleri, Doğu Akdeniz ve Suriye kaynaklı gerilimler artabilir. Bu da Türk varlıkları için olumsuz"  denildi ve Biden etkisi şu şekilde yorumlandı:

"Türkiye, füzelerin kurulumunu belirsiz bir geleceğe erteledi ve Başkan Donald Trump CAATSA yaptırımları kapsamında adım atmadı. Ancak Biden yönetimindeki ABD, Türkiye’ye karşı S-400’ler konusunda farklı bir duruş gösterebilir. Suriye’de Kürtler konusunda gerilimin artması da, YPG ile iş birliği yapan ABD ve Türkiye arasındaki tansiyonu yükseltebilir. Biden yönetimi, buna daha güçlü bir cevap verebilir"

Biden, Doğu Akdeniz ile ilgili "Trump yönetimi, Yunanistan'a yönelik bölgede herhangi bir provokatif eylemden kaçınması, askerî tehditleri bırakması ve diplomasi için Türkiye'ye baskı yapmalı"  demiş ve Yunanistan 'ın yaptıkları karşısında bir şey söylememişti.

Bunun yanı sıra Biden'ın başkan seçilmesi durumunda Ayasofya kararını yeniden tartışmaya açması bekleniyor. Biden  "Başkan Erdoğan'a, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararını geri alarak, Ortodoks inancı da dâhil olmak üzere herkesin eşit haklara sahipolabileceği müze statüsüne geri çevrilmesi çağrısı yapıyorum"  demişti. 

DÖVİZ GİRİŞİ AZALDI

Bu nedenlerin yanı sıra pandemi nedeniyle döviz girişinin azalması da doların yükselme nedenleri arasında.

ABD BAŞKANLIK SEÇİMİ NE ZAMAN?

Amerika 'da seçimler 3 Kasım 2020 günü yapılacak.