BAĞ-KUR Primlerindeki Dev Artış Sonrası Yeni Talep

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım BAĞ-KUR primlerinde meydana gelen artışa tepkiler yağdırdı. Bayraktar, tarım BAĞ-KUR primlerinin düşürülmesini istedi. Çiftçilerin 2022 senesinde 2 bin 158 lira 8 kuruş olarak uygulanan tarım BAĞ-KUR primlerinin 2023 senesi içerisinde 3452 lira 76 kuruş çıkarılması kararı alınmıştı.

BAĞ-KUR Primlerindeki Dev Artış Sonrası Yeni Talep

Tarım BAĞ-KUR primlerinde meydana gelen artışa tepki gösteren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar;

“Hazine teşvik indirimi ile 2 bin 952 lira 36 kuruş olan bu tutarı çiftçilerimizin ödeme imkanı bulunmuyor. %60 oranında gerçekleşen prim artışına kolaylık sağlanmalı, prim ödeme gün sayısı 15 güne indirilmelidir. Çiftçilerimizin tarım BAĞ-KUR primlerine uygulanan %5 oranındaki hazine teşvik indirimi olacak ayında açıklanan enflasyon oranı göz önüne alınarak makul bir düzeye yükseltilmelidir.”

Dedi.

Kayıt Dışılıkta Artış

Şemsi Bayraktar yapmış olduğu açıklamanın devamında;

“Eğer ki müdahale edilmez ise 2023 senesi artış gösteren prim oranları ile tarımda kayıt dışılık artacak. Tarım bağ-kurlu çiftçilerimiz Sosyal Güvenlik haklarından mahrum kalacaklardır. Çiftçilerimizin yaşamış oldukları problemli dönemin dikkate alınarak, muafiyette geçen sürelerin borçlandırılması avantajının sarılması gerekir.”

Dedi.


Yıpranma Payı Eklenmeli

Çiftçilere, uzun yıllardan beridir yalnızca fiziksel değil de aynı şekilde psikolojik yıpranma payı da ilaveten verilmelidir. Zor koşullarda çalışanlara fiili hizmet tazminatının verildiğini söyleyen Şemsi Bayraktar, çalışma koşullarının zorluğunun dikkati alınması ile bütün çiftçilere çalıştıkları her yıl açısından 4 yılda bir yıl hesabı ile 90 gün yıpranma payının ilave bir şekilde verilmesi gerekir.


Kadın Çiftçilerin Sisteme Katılımı Desteklenmeli


Kadın çiftçilerin de aynı şekilde unutulmaması gerektiğini dile getiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar;

“Kadınların sigortalı olmadan önce meydana gelen doğumları sebebiyle, hizmet borçlanması yapabilmeleri de aynı şekilde sağlamalıdır. Tarımda çalışan kadınların %94.5'i sosyal güvenlik sistemine kayıtlı değildir. Pozitif ayrımcılığı hak eden kadın çiftçilerimizin sisteme katılımı desteklenmeli ve gençlerimizi tarımda tutmak amacıyla teşvik edici önlemler alınmalıdır.”


Dedi.