Dünya'nın Yeni Ay'ı Keşfedildi!

Dünyamızın etrafında dönen yeni bir yarı-uydu keşfedildi. 2023 FW13, Dünya'ya tesadüfen bağlı değil ve herhangi bir tehlike oluşturmuyor.

Dünya'nın Yeni Ay'ı Keşfedildi!

Gökbilimciler, Dünya'nın çevresinde dönen ve adına '2023 FW13' verilen bir cisim keşfettiler. Hawaii'deki Pan-STARRS teleskobuyla gözlemlenen bu cisim, gezegenimizin uydusu gibi davranan bir yarı-uydu olduğu açıklandı.

Son yapılan bir araştırma, Dünya'nın yeni bir Ay'a veya en azından bir 'yarı-uydu'ya sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bilim insanları, '2023 FW13' adı verilen bu yarı-uydunun aslında bir gök taşı olduğunu ve Hawaii'deki Haleakala Yanardağı'ndaki Pan-STARRS teleskobuyla keşfedildiğini belirtiyor.

Gökbilimciler, bu 'kozmik yol arkadaşımızın' MÖ 100'den beri Dünya'nın yakınında olduğunu düşünüyor. DailyMail'de yer alan habere göre, bilim insanları, 2023 FW13 adlı gök taşının en az 1500 yıl boyunca, yani MS 3700 yılına kadar Dünya'nın çevresinde dönmeye devam edeceğini tahmin ediyor. Neyse ki, bu yarı-uydunun Dünya'daki insanlar için herhangi bir tehlike oluşturmadığı düşünülüyor.

Bu tür cisimler genellikle 'yarı-uydu' olarak adlandırılır çünkü Ay gibi Dünya'ya bağlı değillerdir, ancak yine de gezegenimizin yörüngesinde dönüyormuş gibi görünürler. 2023 FW13 gibi yarı-uydular, Güneş'e kütleçekimsel olarak bağlıdırlar. Bu nedenle, Dünya'dan ziyade Güneş'e yakın bir şekilde hareket ederler.

2023 FW13, Dünya'nın 'Hill küresi' adı verilen bölgenin oldukça dışında dönen bir cisim olduğu için Ay'dan farklıdır. Hill küresinin yarıçapı 1,5 milyon kilometre iken, 2023 FW13'ün Dünya'dan olan yarıçapı biraz daha büyüktür ve yaklaşık 2,5 milyon kilometredir. Boulder'daki Uzay Bilimleri Enstitüsü'nde kıdemli araştırma bilimcisi olan Alan Harris, "Bu döngünün boyutu, yaklaşık 0,18 astronomik birim yarıçapa sahip olduğu için Dünya'nın hareketinde önemli bir rol oynamaz. [2023 FW13], Dünya ile tesadüfen ilişkili değildir." şeklinde açıklama yaptı.