Dünya Genelinde Hisse Senetleri Gerilerken, Wall Street'te Düşüş Yaşandı!

Dünya hisse senetleri düşerken Wall Street de geriledi. Endişeler, ekonomik faaliyetlerin zayıflığı ve enflasyonla ilgili endişelerle arttı.

Dünya Genelinde Hisse Senetleri Gerilerken, Wall Street'te Düşüş Yaşandı!

Küresel ekonomideki güç ve enflasyon endişeleri nedeniyle, Çarşamba günü dünya genelinde hisse senetlerinde bir düşüş yaşandı ve Wall Street'te de etkisini gösterdi.

S&P 500 endeksi %0,6 düşüşle 4.179,83 puana geriledi. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,4 düşüşle 32.908,27 puana, Nasdaq bileşik endeksi ise %0,6 kayıpla 12.935,29 puana geriledi.

Çin'den gelen hayal kırıklığı yaratan imalat verileri sonrasında, Asya'daki borsalar daha da düştü. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisi olan Çin, beklenen güçlü toparlanmayı sergilemekten uzak görünüyor. Yüksek enflasyon ve geçen yıla göre daha yüksek faiz oranlarıyla mücadele eden dünya genelindeki ekonomiler, endişeleri artırıyor.

Wall Street, son zamanlarda birkaç teknoloji şirketinin kazançları ve yapay zeka odaklı şirketlerin ilgi odağı olması sayesinde bu endişelerle başa çıkma konusunda oldukça başarılı oldu. S&P 500 endeksi Mayıs ayını mütevazı bir kazançla kapatabildi.

Ancak Çarşamba günü, bu büyük kazananların bir kısmı kayıplar yaşadı. Yapay zeka alanında faaliyet gösteren Nvidia, gelecek satışlar için büyük bir tahmin yapmasının ardından %5,7 değer kaybederek ilk düşüşünü yaşadı.

ABD ekonomisi, daha yüksek faiz oranları altında yavaşlama endişeleriyle karşı karşıya. Federal Rezerv, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla geçtiğimiz yılın başından beri faiz oranlarını hızla artırdı. Ancak yüksek faiz oranları, ekonomiye zarar vererek ve yatırım fiyatlarını etkileyerek işe yarıyor.

Wilmington Trust'ın baş yatırım yetkilisi Tony Roth, "Bu, enflasyon ve ekonomik faaliyet arasında bir zayıflık yarışı olarak görülüyor" dedi.

Enflasyonun Fed'in hedefine geri dönmesi için düşmesi gerekecek, böylece faiz oranlarının düşürülmesi mümkün olacak veya ekonomi resesyona girecek. Roth, hem ekonominin hem de enflasyonun beklenenden daha uzun süre güçlü kaldığını belirtti: "Bu, yavaş bir düşüşe doğru giden bir yarış."

Çarşamba sabahı açıklanan bir rapor, Federal Rezerv'in faiz oranlarını bir kez daha artırma beklentilerini güçlendirdi. Rapora göre, işverenler beklenenden daha fazla iş ilanı yayınladı, bu da iş piyasasının son derece dirençli olduğuna dair bir işaret oldu.

Bu durum çalışanlar ve ekonomi için iyi bir haber olabilir, ancak Fed'e faiz oranlarını yüksek tutma konusunda daha fazla esneklik sağlıyor. Güçlü bir istihdam piyasası, Wall Street'in enflasyonu yüksek tutabileceğinden endişe ettiği işçi maaşları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı devam ettirebilir.

Roth, "İş ilanlarındaki artış, Fed için en kötü haber olarak değerlendiriliyor çünkü bu ücretler üzerinde daha fazla baskı yaratıyor" dedi.

Ancak bir Fed yetkilisi, merkez bankasının faizleri gelecek toplantısında sabit tutabileceğini ima etmesinin ardından hisse senetlerindeki kayıplar azaldı.

Fed Guvernörü Philip Jefferson, yaptığı bir konuşmada, "Gerçekten de, faiz artırımına gitmemek, Komite'nin ek politika sıkılaştırması hakkında daha fazla veri görmesine izin verecektir" dedi. Ancak daha sonraki bir toplantıda faiz artışı yapabileceklerini de belirtti.

Daha küçük ekonomi sektörleri, yüksek faiz oranlarına karşı daha fazla zorluk yaşadı. Çarşamba sabahı yayınlanan bir rapor, Chicago bölgesinde imalat sektörünün beklentilerden daha fazla daraldığını gösterdi.

ABD bankacılık sistemi de baskı altında. Fed kaynaklı faiz artışları, müşterilerin daha fazla faiz getirisi elde etme umuduyla para piyasası fonlarından çekmeleri anlamına geliyor. Yüksek faiz oranları, bankaların faizler düşükken yaptıkları tahvil ve diğer yatırımların değerini düşürdü.

Tüm bu endişelerin arasında, ABD hükümetinin borç ödeyememe ihtimali Washington'da hala kaynamaya devam ediyor.

Başkan Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, ABD hükümetinin daha fazla borçlanmasına izin verecek bir anlaşmayı geçirmek için yeterli desteği sağlamaya çalışıyor. Bu anlaşma gerçekleşmezse, ABD hükümetinin faturalarını ödemek için Pazartesi gününe kadar nakit parası kalmayabilir.

Wall Street'te, Advance Auto Parts şirketi, analistlerin beklentilerinin altında bir kar açıkladıktan sonra %35 değer kaybetti. Şirket ayrıca, baskıların 2023'e kadar devam edeceğini ve tüm yıl mali tahminlerini düşürdüğünü ve temettü miktarını azalttığını açıkladı.

Hewlett Packard Enterprise şirketi, beklenenden daha düşük gelir bildirdikten sonra %7.1 değer kaybetti.

Ford Motor şirketi, CEO Jim Farley'in elektrikli araçların en az 2030 yılına kadar benzinle çalışan araçlardan daha pahalı olacağını söylemesinin ardından %4.7 düştü.

Yurtdışı borsalarda, Hong Kong'da %1.9, Fransa'da %1.5 ve Almanya'da %1.5 oranında düşüş yaşandı.

Tahvil piyasasında, 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi Salı günü geç saatlerde %3.70'ten %3.62'ye düştü. Bu oran, konut ve diğer kredilerin faizlerinin belirlenmesinde etkili oluyor.

İki yıllık getiri oranı ise daha çok Fed'in eylemlerine bağlı olarak %4.46'dan %4.39'a geriledi.