Almanya 3 bin Euro Maaşla İşçi Alacak

Uzun süredir merakla beklenen Almanya işçi alımı için sonunda açıklama geldi. Açıklamada 3 bin euro maaşla 2 milyon işçi alımı yapılacağı belirtildi.

Almanya 3 bin Euro Maaşla İşçi Alacak

Heyecanla beklenen işçi alım müjdesi sonunda geldi. Almanya hükümeti, iş gücü niteliğini arttırmak için hazırlanan yasa tasarısı onayladı. Onaylanan teklif ile beraber puanlama sistemine dayalı olarak Fırsat Kartı yürürlüğe giriyor.

Almanya, iş gücü önünde bulunan engelleri kaldırmak, bürokratik süreçleri kolaylıkla ilerletebilmek için harekete geçmişti. Ülkede yoğun işçi eksikliğinin giderilmesine yönelik yasa teklifi hazırlanmıştı. Bu teklifle, işçilerin iş bulup gelmesine yönelik değil, ülkeye geldikten sonra iş aramalarını ve uygun işi bulmalarına yönelik sürecin önü açılmış oldu.

Bakanlar Kurulu toplantısının önceki gün yapılan oturumunda kanunun kabul edildiği belirtildi. eni yasa ile Almanya'ya gelecekler, ülkelerinden aldıkları meslek diplomaları ya da sertifikalarının denklikleri kolaylaşacak.

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD) yaptığı son dakika açıklamasında konu ile ilgili, “Bugün bir ekonomi merkezi olan Almanya için çok güzel bir gün. Acilen ihtiyaç duyduğuğmuz vasıflı personelin ülkeye kazandırılması için gerekli temelleri atıyoruz. Almanya uzun zamandır bir göç ülkesiydi. Şimdi nihayet, modern bir göç yasası oluşturma fırsatı bulduk” dedi.

Tasarı ile birlikte Alman vatandaşlığına geçiş kolaylaşacak. 67 yaşının üzerinde olan vatandaşlar için test kaldırılması planlanıyor. İş başvurularında Almanca bilme şartı aranmayacağı ve vatandaşlık için gereken ikamet süresinin 8 yıldan 5'e düşeceği belirtiliyor.

Yapılan açıklamada Almanya'da işçi açığı 1 milyon 980 bin olarak paylaşıldı. Alınacak işçiler için ise kadro öncelikleri şu şekilde: Yaşlı ve çocuk bakımı, bilişim, el sanatları, KOBİ’ler ve sanayi.

Söz konusu yasa onaylandı ve kısa sürede yürürlüğe girecek. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından süreç şu şekilde ilerleyecek; Almanya Konsolosluklarına fırsat kartı başvuruları başlayacak. Başvurular başladığında vatandaşlar, alacakları pasaport ile Fırsat kartı alıp Almanya'ya gidecek. Almanya'ya fırsat kartı ile gidecek vatandaşlar, burada iş arayacak ve 1 yıllığına geçici işlerde çalışacak ve bu süre içerisinde asıl yapacağı işi bulacak.