Alman Ekonomisi İlk Çeyrekteki Küçülme ile Resesyon Belirtileri Gösteriyor!

Alman ekonomisi daralma göstererek resesyon korkularını artırdı.

Alman Ekonomisi İlk Çeyrekteki Küçülme ile Resesyon Belirtileri Gösteriyor!

Alman ekonomisi, bu yılın ilk üç ayında beklenmedik bir şekilde küçülerek, resesyonun belirtilerini taşıyan daralmanın ikinci çeyreğe işaret etti.

Perşembe günü Federal İstatistik Ofisi tarafından açıklanan verilere göre, Almanya'nın gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH), Ocak-Mart döneminde %0,3 oranında azaldı. Bu, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde 2022'nin son çeyreğinde yaşanan %0,5'lik düşüşün ardından geldi.

İki çeyrek üst üste yaşanan daralma, resesyonun yaygın bir tanımı olsa da, Euro bölgesi iş döngüsü tarihlendirme komitesindeki ekonomistler daha geniş bir veri seti kullanarak istihdam rakamları da dahil olmak üzere değerlendirme yapmaktadır. Almanya, Euro para birimini kullanan 20 ülkeden biridir.

Capital Economics'in kıdemli Avrupa ekonomisti Franziska Palmas, ülkede istihdamın ilk çeyrekte arttığını ve enflasyonun düştüğünü belirtirken, yüksek faiz oranlarının harcama ve yatırımlar üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini ifade etti.

Palmas, "Almanya teknik bir durgunluk yaşadı ve son iki çeyrekte büyük Avro Bölgesi ekonomileri arasında açık ara en kötü performans gösteren ülke oldu" dedi ve ilerleyen dönemde ekonominin daha da zayıflayabileceğini tahmin etti.

Bu rakamlar, geçen ay Alman hükümetinin büyüme tahminini cesurca iki katına çıkardığı haberinden sonra hükümet için bir darbe niteliği taşıyor. Alman hükümeti, Ocak ayında %0,2 olarak tahmin ettiği büyüme oranını %0,4'e yükselteceğini duyurmuştu, ancak şimdi bu tahmini aşağı yönlü revize etmesi gerekebilir.

Ekonomistler, yüksek enflasyonun tüketici harcamalarını etkilediğini ve Nisan ayında fiyatların bir önceki yıla göre %7,2 arttığını belirtiyor.

GSYH, bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin toplam değerini yansıtan en geniş ekonomik göstergedir. Ancak bazı uzmanlar, harcama türleri arasında ayrım yapmadığı için bu rakamın tek başına ekonomik refahın yararlı bir göstergesi olup olmadığını sorguluyor.

İlk tahminlere göre, Avro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte %0,1'lik düşük bir büyüme kaydetti ve enflasyon, insanların harcama isteklerini aşındırırken maaşların da bu artışa ayak uyduramadığı görüldü.

Perşembe günü ABD'de de büyüme tahminleri hayal kırıklığı yaratıp dünyanın en büyük ekonomisinde resesyon korkularını canlı tuttu.

Bu hafta Uluslararası Para Fonu (IMF), Birleşik Krallık'ın önceki tahminlerden daha iyi bir performans sergileyerek bu yıl resesyona girmekten kaçınacağını öngördü. IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, Salı günü yaptığı açıklamada "Birleşik Krallık'ın Almanya'dan daha iyi bir performans göstereceğini" belirtti.