Ercüment Ovalı'nın Aşı Açıklaması Sonrası Bilim Kurulu'ndan İlk Cevap Geldi

Koronavirüs aşısı için Ercüment Ovalı 'dan açıklama gelmişti. Açıklama sonrası Koronavirüs Bilim Kurulu 'ndan ilk cevap geldi. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara yaptığı açıklamada sonuç alamama ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

Ercüment Ovalı'nın Aşı Açıklaması Sonrası Bilim Kurulu'ndan İlk Cevap Geldi

Son dakika : Ercüment Ovalı 'nın aşı çalışması ile ilgili açıklama.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı , önceki gün bir açıklama yaptı ve aşı ile ilgili çalışmalarını tamamladığını ve Sağlık Bakanlığı 'na ilettiğini söyledi. Bu açıklama sonrası Bilim Kurulu 'ndan ilk açıklama geldi.

ERCÜMENT OVALI NE DEDİ?

Ercüment Ovalı yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

Bunun ardından Koronavirüs Bilim Kurulu 'ndan ilk açıklama geldi.  Covid-19 'a karşı 2 farklı aşı üretiminin laboratuvar kısmını tamamladıklarını ve hayvanlar üzerinde test edileceğini söyleyen Ovalı, "Son 1 aydır gece gündüz çalışarak 6 proje 4 ürün ve 3 makale çıkaran kahramanlarıma teşekkür ediyorum. Canım ülkem artık Covid-19 a karşı aşı geliştirebilen az sayıdaki ülkeler arasında"  dedi.

BİLİM KURULU 'NDAN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Habertürk ekranlarında Kübra Par 'ın sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Ovalı 'nın çalışmaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.   Kara yaptığı açıklamada, "Ama denediğinde sonuç alamama ihtimali yüksek. Çok ciddi anlamda kısıtlayıcılığı var" dedi.

Kara, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bizim savunma sistemimiz koronavirüslere karşı çok etkili bir cevap vermiyor. Bazı virüsler vardır, vücut ona bakar, 'bu çok önemli problem değil çok da ciddiye almayayım' diyebiliyor. Koronavirüsü zayıflatıp da verdiğimizde vücudumuzun cevap vermeme oranı yüksek. Prof. Ercüment Ovalı'nın çabası önemli. Ancak öldürerek verdiğimizde vücudun cevap vermeme olasılığı çok yüksek. Bir olumsuzluk anlamında değil ama bunu aklımızda tutalım. Koronavirüslerin özellikle yeni koronavirüsün hayvanlarda tam olarak nasıl seyrettiğini bilmiyoruz. Hayvan deneyini nasıl yapacağımızı, çıkacak sonucun insanlar için geçerli olup olmayacağını bilmiyoruz. Sayın Ovalı onu deneyecek ama denediğinde sonuç alamama ihtimali yüksek.

Güzel bir nokta, iyi haber ama çok ciddi anlamda kısıtlayıcılığı var.Biz bazı virüs ve bakterileri biliyoruz. Onlara soruyoruz, 'ne istersiniz' diyoruz, tabii mecazi anlamda söylüyorum. Biz virüsün, bakterinin ne istediğini öğrenmek istiyoruz. Şimdi stüdyodaki kameraman arkadaşımıza, Volkan'a şunu soruyorum, 'Volkan Milli Piyango'nun büyük ikramiyesini her sene 1 Ocak'ta sana vereceğiz, artı Boğaz'da sana yalı vereceğiz, dünyanın en iyi yerinde sana ev alacağız, özel uçak alacağız' diyorum. Volkan hala kayıt yapıp, beni kameraya çekmeye devam eder mi? Mikroorganizmaya diyoruz ki, 'ne istiyorsun', o da 'hızla çoğalmak istiyorum' diyor. Biz de ona gıdaları veriyoruz, hızla çoğalıyor. Çocuğuna, torunlarına gıdayı veriyoruz. Sonra silahları bırakıp, tembelleşiyor.Biz bazı mikropları bunu yaparak vücuda veriyoruz. Silahı olmadığı için artık bir şey yapamıyor. Ondan sonra silahlısı gelse de onunla çok kolay başa çıkabiliyor vücut.Bazılarını bu şekilde zayıflatamıyoruz. Öldürüp veriyoruz. O aşıları birkaç defa."

"Şöyle bir problemimiz var, uygulandığı zaman vücut gerçekten bunu tanıyıp, cevap verecek mi bilmiyoruz. Ölü kullanmak avantaj olabilir ama hiç cevap vermediği için yanına acaba başka bir şey eklenebilir mi düşünülüyor. Cevap alma ihtimalleri düşük olacak, ama bunların hepsi bir adımdır.Aşılarda sadece etkili olmasına bakmıyoruz. İstediğimiz en önemli şeylerden biri etkili olsun aynı zamanda güvenilir olsun. Siz A aşısını da yapsanız, B'yi, C'yi de yapsanız bunların hepsi için güvenlik süresi lazım. Bunların hiçbirisinde 6 ila 8 aydan önce sonuç vermesi mümkün değil."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA