81 ildeki tüm vatandaşlar bunu yapıyor! Bir anda sağlığınız elden gidebilir

Birçoğumuzun ev içinde yaptığı sıradan bir aktivite, aslında sağlığımızı ciddi şekilde tehdit edebilir. Islak çamaşırları iç mekanda kurutmak, bahar aylarında ortaya çıkan polenlerin neden olduğu alerjiyi tetikleyebilir. Peki, bu durum nasıl oluyor? İşte tüm detaylar....

81 ildeki tüm vatandaşlar bunu yapıyor! Bir anda sağlığınız elden gidebilir

Baharın gelmesiyle birlikte polenlerin ortaya çıkması, alerjik hastalıklarda belirgin bir artışa neden oluyor. Ancak, evde yaygın olarak kullanılan bir yöntem olan ıslak çamaşırların iç mekanda kurutulması, bu hastalıkların tetiklenmesine katkı sağlıyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, konuyla ilgili uyarılarda bulunarak, açık havada kurutulan çamaşırların polenlerle temas ederek alerjik reaksiyonları tetikleyebileceğini vurguladı.


UZMANLARDAN UYARI ISLAK ÇAMAŞIRLAR ALERJİNİZİ TETİKLEYEBİLİR!

UZMANLARDAN UYARI ISLAK ÇAMAŞIRLAR ALERJİNİZİ TETİKLEYEBİLİR!

Mevsimsel olarak artan bahar alerjisi, birçok kişinin sağlığını olumsuz etkileyen önemli bir sorundur. Halk arasında "bahar nezlesi" olarak bilinen polen alerjisi, çoğunlukla kalıtsal olan bir alerjik hastalıktır. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, bu konuda önemli bilgiler vererek, vücudun aslında zararı olmayan polen proteinlerine aşırı bir savunma tepkisi gösterdiğini belirtiyor.

Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, bahar aylarında artan polen alerjisi hakkında önemli uyarılarda bulunuyor. Bahar nezlesi olarak da bilinen polen alerjisi, genellikle kalıtsal bir özellik taşır ve vücudun zararsız polen proteinlerine aşırı reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkar. Dr. Yurdakul, belirtilerin, polen saçan bitkilerin çiçek açma dönemine denk geldiğini ve bu belirtilerin en sık olarak burun, gözler ve boğazda hissedildiğini ifade ediyor.

En sık görülen belirtiler arasında burunda kaşıntı, akıntı veya tıkanma, hapşırma, gözlerde kaşıntı veya sulanma ve ağız içinde, burunda veya kulaklarda kaşıntı yer alıyor. Dr. Yurdakul ayrıca, polen alerjisinin zamanla alerjik astıma dönüşebileceğini de vurguluyor.

Opr. Dr. Hikmet Yurdakul, bahar nezlesi belirtilerini hafifletmek için üç farklı tedavi seçeneği olduğunu belirtiyor:

Hastalığın oluşmasını önlemek için alınan tedbirler (proflaksi): Bu tedavi yöntemi, polenle teması mümkün olduğunca azaltmayı hedefler. Günlük yaşamda pratik önerilerle polen maruziyetini minimize etmek önemlidir.

Semptomatik tedavi: Bahar nezlesi belirtilerini hafifletmek için kullanılan bu tedavi yöntemi, akut evrede burun spreyleri, göz damlaları ve/veya antihistaminik ve antialerjik ilaçlar gibi semptomlara yönelik ilaçları içerir. Belirtilerin türüne göre, kortizon içeren ilaçlar da gerekebilir.

Bağışıklık tedavisi: Uzun vadeli bir çözüm arayanlar için, polen alerjisinin kökten iyileştirilmesi hedeflenir. Bu tedavi yöntemi, kişinin hangi polenlere karşı alerjisi olduğunu tespit etmek ve hassasiyeti azaltmak amacıyla uygulanır.

Bu tedavi yöntemlerinin kullanılması, bahar nezlesi belirtilerini kontrol altında tutmada önemli bir rol oynar. Ancak, herhangi bir tedaviye başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışmak önemlidir. Uzmanlar, hastanın özel durumunu değerlendirerek en uygun tedavi planını belirleyebilirler.