Tapuda işlem yapacaklar aman dikkat! Evini alan da satan da bunu bilmezse yandı

Tapu devri sırasında yaşanabilecek dolandırıcılık olaylarıyla mücadele için yeni uygulamalar ortaya çıkıyor.

Tapuda işlem yapacaklar aman dikkat! Evini alan da satan da bunu bilmezse yandı

Evini satmak veya birikimlerini yeni ev almak için değerlendirmek isteyen vatandaşların sorduğu soruların bir kısmı yanıtlandı. Vatandaşlar, parayı ödediği halde tapuyu alamayacaklarından ya da tapu devri yapıldıktan sonra paranın hesaplarına geçmeyeceğinden endişe ediyor. Son dönemde tapu devirlerinde yaşanan dolandırıcılık vakalarının gündeme getirdiği olumsuz soruların yanıtları devlet garantisiyle sağlanıyor.

"Gayrimenkul devir işlemlerinde dolandırıcılığa karşı yeni dönem"

Devlet garantili bir tapu veya para alma seçeneğiniz vardır. Tapu Güvenli Hesap ile ev alan veya satanların fonları güvence altına alınacaktır. Para veya tapu el değiştirdiğinde ortaya çıkabilecek tüm olumsuzluklar ortadan kalkar. Tapu tesciline başvurduğunuzda, mülkün mülkiyeti ve transfer fonları aynı anda aktarılır.

Hangi bankada 'Tapu Güvenilir Hesabı' var?

Hesaplar Borsa İstanbul'un bünyesinde faaliyet gösteren Takasbank'ın yanı sıra Ziraat Bankası, Vakıf Bank ve Halkbank adlı kamu bankalarında bulunmaktadır.

Güvenilir bir para transferi nasıl çalışır?

Tapu Güvenilir Hesabı

Takas Bankası aracılığıyla para transferi yapmak istiyorsanız öncelikle Tapu Müdürlüğü ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Alıcı ve satıcı olarak başvuru yaptığınızda Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nce tarafınıza elektronik tahsilat numarası verilecektir.

Alıcı ve satıcı taraflar Takasbank üzerinden TapuTakas internet sitesi, mobil uygulama ve e-devlet olmak üzere üç farklı kanal üzerinden işlem yapabiliyor.

E-Devlet sisteminden giriş yaptıktan sonra Takasbank apuTakas (Gayrimenkul atış Bedelinin Takas Bank Tarafından Ödenmesi) işlemi bölümünde 'Yeni Kayıt Girişleri' seçeneğine tıklayarak alıcı ve satıcıların kayıt girişlerini yapmanız gerekmektedir. Göndericinin bankadan aldığı hesap numarasına gönderdiği para, tapu devri tamamlandıktan sonra tutularak satıcının hesabına aktarılacaktır. Süreç boyunca alıcı ve satıcılara bilgilendirme amaçlı SMS mesajları gönderilmektedir.

Kamu bankalarıyla iş yapmak isteyen ev alıcı ve satıcılarının öncelikle Tapu Müdürlüğü'ne başvurması gerekiyor. Artık tasarruf hesabı açmak veya mevcut tasarruf hesabınızı kullanmak için buradan alacağınız e-tahsilat numarasını kullanarak en yakın kamu bankasının şubesine gitmeniz ve e-tahsilat numarasını şubeye bildirmeniz gerekiyor.

Ev satıcısına ait bilgiler sisteme girilerek alıcının onayı alındıktan sonra başvuru başlatılır ve havale ücreti banka tarafından güvence altına alınır. Eğer tapu devredilmezse evi devralan kişi bankaya başvurabilir.