Mahkemeden Kiracılar için Emsal Karar!

Bakırköy'de bir kadın, elden ödediği kiralar yüzünden evinden çıkarıldı. Yazılı delil eksikliği sebebiyle mahkeme kararı kiracı aleyhine sonuçlandı. İptal edilme ihtimali ise belirsiz.

Mahkemeden Kiracılar için Emsal Karar!

Bakırköy, İstanbul'da bir kadın, 4 yıl boyunca kira ödemelerini elden ev sahibine yaptı. Bu hatası kiracıya pahalıya mal oldu çünkü ev sahibi, "kirayı almadım" diyerek dava açtı. Kiracı, hem evinden çıkarıldı hem de borçlu duruma düştü. Peki, bu karar iptal edilebilir mi? Avukat Kerem Olcayto, bu konuda merak edilenleri açıkladı.

Ayşe Sevinç Erimoğlu, 14 yıldır Bakırköy'deki dairede yaşıyor ve kirasını düzenli olarak ödüyordu. Ancak yakın bir zamanda ev sahibi, 4 yıl boyunca kira ödemediği gerekçesiyle ona dava açtı.

Kiracı Ayşe Sevinç Erimoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Kızım beni uyardı ve bankadan yatıralım dedi. Ben güvendim, ama demek ki kimseye güvenmemek gerekiyor. Borcum olmadığı için neden çıkarıyorsunuz dedim?" şeklinde konuştu.

Erimoğlu'nun ev sahibiyle yazışmaları kira ödemelerini kanıtlar nitelikteydi. Ancak mahkeme, bu konuşmaları resmi belge olarak kabul etmedi.

Ayşe Erimoğlu'nun evden çıkarılmasına ve ev sahibine 88 bin lira ödemesine karar verildi. Kiracı, "Üst mahkemede görüşeceğiz, sonucunu bekliyoruz" dedi.

Peki, mahkeme kararı iptal edilebilir mi? Kiracının ödeyeceği tazminat iptal edilebilir mi? Avukat Kerem Olcayto, bu konuda şunları söyledi:

"Bu kararın verilme sebebi, hukukta bu tür meselelerde ispatın yazılı delillerle sağlanması gerektiğidir. Şahitler ve WhatsApp yazışmaları davalarda delil olarak kabul edilmez.

Kira ilişkisini düzenleyen kanunda, kira bedellerinin resmi olarak bankalardan yatırılması gerektiği belirtilmektedir. Bankadan yatırılmamışsa, kirayı aldığına dair mal sahibinin verdiği yazılı bir belge olmalıdır.

Kararın kiracı aleyhine verilmesinin sebebi de budur. Ne bir banka dekontu ne de kiracının aylık kira ödemelerini kanıtlayacak bir belge bulunmamaktadır. Bu nedenle kararın kabul görmemesi normaldir.

Ancak yazılı delil ile ispat şartı aranmaktadır. Üst mahkemede belki de, bir insanın doğal akışında 4 yıl boyunca herhangi bir ödeme yapmayan bir kiracıyı tutmayacağı değerlendirilebilir. Bu durumda, üst mahkeme bu sonuçlardan dolayı kararı bozabilir. Ancak bunun kesinlikle gerçekleşeceğini söylemek mümkün değildir.

Tahliye kararı verilebilirken, ödenen miktarlar göz önüne alınarak tazminat kararı da bozulabilir. Bu tür anlaşmazlık durumlarında yazılı delil şartı aranmaktadır. Ödeme yapılmış olsa bile, kabul edilen delillerin mevcut olmaması nedeniyle kiracı aleyhine bu karar verilmiştir.