İlkokul, ortaokul, lise öğrencilerine son dakika! Müfredat tamamen değişti

Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı çalışmalar kapsamında geliştirilen yeni müfredat taslağı yayınlandı.

İlkokul, ortaokul, lise öğrencilerine son dakika! Müfredat tamamen değişti

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yeni müfredatının detayları şekillendi. Yeni müfredatın zamanlaması ve uygulama yöntemi de açıklandı. Bugünden itibaren ara verilen müfredatın detayları ise Bakan Bakanı Yusuf Tekin tarafından açıklandı.

GELECEK DÖNEMDE UYGULANMAYA BAŞLANACAK

Yeni müfredat, yapılan açıklamayla duyurulmuş, Bakan Tekin ise dün programın bugün resmen askıya çıkacağını söylemişti. Gelecek yıldan itibaren uygulanacak yeni müfredat aşamalı olarak doğrulanacak.

İlkokul, ortaokul, lise öğrencilerine son dakika! Müfredat tamamen değişti

Bakan Tekin, askıya çıkarılan yeni müfredata ilişkin herkesin görüş ve önerilerini "https://gorusoneri.meb.gov.tr/" adresinden belirtebileceğini söyledi. Bakan Tekin, öneri ve görüşlerin yoğun bir şekilde alınması halinde yeni müfredatın askıya alınma süresinin uzatılabileceğini belirterek, "Planlarımızda şu anda bir haftalık bir ara verme süresi öngörülüyor. Hafta sonunda modeli güncelleyeceğiz. Son yapılan incelemeye göre Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın görüş, öneri ve paylaşımlarını revize ederek uygulanması onaylanacak." dedi.

KADEMELİ BİR ŞEKİLDE OLACAK

Yeni eğitim-öğretim dönemi itibariyle kademeli olarak uygulamaya konulacak müfredatın, her kademenin ilk yılından itibaren uygulanacağı aktarıldı. Bakan Tekin, programın anaokulları, birinci sınıf ve ortaokullarda uygulanacağını söylerken eylül ayından itibaren de yeni müfredatın hayata geçirileceğini kaydetti.

OKURYAZARLIĞA İLİŞKİN 9 TÜR BELİRLENDİ

İlkokul, ortaokul, lise öğrencilerine son dakika! Müfredat tamamen değişti

Okuryazarlık yenilikleri yeni eğitim programlarında açıkça görülmekte olduğu anlaşına yeni müfredat hakkında konuşan Bakan Tekin, okuryazarlığın dokuz türü olduğunu belirterek bunları şöyle sıraladı:

Bilgi okuryazarlığı

Dijital okuryazarlık

Finansal okuryazarlık

Görsel okuryazarlık

Kültür okuryazarlığı

Vatandaşlık okuryazarlığı

Veri okuryazarlığı

Sürdürülebilirlik okuryazarlığı

Sanat okuryazarlığı

Bu modelin çocuklara edindikleri bilgileri doğru okuma becerisi kazandırmayı amaçladığı belirtiliyor. Bakan Tekin ayrıca, yeni müfredatın dünyadaki akranlara öğretilen her şeyi içerdiğini de vurguladı.

“Bir yıl değil, 10 yıllık emeğin sonucu”

Müfredat geliştirme süreciyle ilgili sorulan sorulara yanı veren Bakan Tekin, başlangıç ​​noktasının yıllar önce olduğunu, 2017 müfredat değişikliklerinin bu sürecin de ilk adımı olduğunu vurgulayarak, Dolayısıyla 2013 yılında başlayan ve bugün ulaştığımız belgeye yol açan çok kapsamlı bir çalışma programı vardı. Bu dönemde çok sayıda görüş alışverişi ve kamuoyu istişarelerinin gerçekleşti." diye konuştu.

"Birçok kişinin görüşleri yansıtıldı"

Bakan Tekin, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü:

"Yalnızca yaz aylarında 1.000'in üzerinde öğretmen ve akademisyenin katılımıyla, 260 akademisyen ve 700'ün üzerinde öğretmenin katıldığı konferanslar düzenlendi. Ayrıca 1000'den fazla eğitimci, görüşleri araştırılan bilim insanları ve öğretmenlerle iş birliği yaptı. Bakanlığın merkez teşkilatının tüm birimleri müfredata odaklanmaya devam etti.

Bir haftalık ara süresi sonrasında "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın son eleştiriler, görüşler ve önerileri çerçevesinde revize edilerek son şekli verilecek."