Geçen Sene 5, Bu Sene 15 Bin: İşte Bilgisayar Fiyatlarına Gelen Yüzde 300'lük Zammın 3 Nedeni

Bilgisayar fiyatlarına fahiş zamlar geldi. Gelen son dakika bilgilerine göre 3 nedenden dolayı yüzde 300'lere varan zamla şuan bilgisayarlar satılıyor.

Geçen Sene 5, Bu Sene 15 Bin: İşte Bilgisayar Fiyatlarına Gelen Yüzde 300'lük Zammın 3 Nedeni

Bilgisayara tablete ve laptoplara yüzde 200-300'e varan zamlar.

Koronavirüs pandemisi döneminde en çok fiyatı artan ürünler bilgisayarlar, elektronik eşyalar oldu. Bunun 3 nedeni var.

PANDEMİ

Koronavirüs döneminde oıkullar uzaktan eğitim modeline geçti. Bu da teknoloji şirketlerinin , talep artması nedeniyle zam yapmasına neden oldu. Fiyat indirmesi beklenen şirketler, fiyatları fahiş seviyelere çıkardı.

DÖVİZ

Geçen seneden bugünlerde dolar kuru 6 liranın altında 5.90 TL'deydi. Pandemi döneminde artan dolar kuru 8.50 TL'ye kadar çıktı. Dövizin artması ile ışık hızında zam yapan firmalar, Dolar 7 liraya düşünce fiyatları ya aynı tuttu ya da arttırdıklarının yarısı kadar bile düşürmedi.

BİTCOİN ETKİSİ

Bilgisyaar fiyatlarının artmasında bir diğer etmen de Bitcoin madenciliği. Bilgisayarından Bitcoin madenciliği yapmak isteyen kişiler, daha fazla bilgisayar alarak Bitcoin madenciliği yapmaya başladı. Bu durum da yine bilgisayara olan talebi arttırdı. Teknoloji şirketleri de bunu fırsat bilip fiyat arttırdfı.

GEÇEN SENE 5 BİN OLAN BİLGİSAYAR...

:Geçen sene bu dönemler 5 bin 6 bin lira seviyesinde olan bilgisayarlar şimdi 15 bin liradan başlıyor. 

Ellerinde kazma ve küreklerle toprak altından değerli maden çıkarmak yerine bu defa Bitcoin madencileri gelişmiş bilgisayarlarla internet ağı üzerinden Bitcoin çıkarıyor.

Bitcoin madenciliği yüksek kapasiteli bilgisayarların son derece karmaşık matematiksel problemleri çözmesi ile yapılıyor. Bu matematiksel problemlerin elle ya da klasik kişisel bilgisayarlarla çözülmesi ise mümkün görünmüyor.