Milyonlarca Emekliye Müjde: Bakan Şimşek'ten Düşük Emekli Maaşı Hakkında Kritik Açıklama

Milyonları ilgilendiriyor! Emekliye müjdeyi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek verdi. Katıldığı bir televizyon programında Orta Vadeli Programı değerlendiren Bakan Şimşek, emekli zammı ile ilgili soruya “Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu o çalışmaları yapıyoruz. O konuda çok netiz” açıklamasını yaptı.

Milyonlarca Emekliye Müjde: Bakan Şimşek'ten Düşük Emekli Maaşı Hakkında Kritik Açıklama

Milyonlarca emeklinin beklediği zam ile ilgili kritik açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. NTV canlı yayınında ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, emekliye yapılacak zam ile ilgili hazırlıkların detaylarını anlattı.

En Düşük Emekli Maaşı Talimatı Geldi

Orta Vadeli Programı değerlendirdiği programda Bakan Şimşek, emekli maaşı zammına ilişkin sorulara da yanıt verdi. Çalışmaların başladığının müjdesini veren Bakan Şimşek, “Memurlarla müzakereler yapıldı, işçilerimizle de yılın başında bağlanmıştı. Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeme diye bir ilkemiz var.” diye konuştu. Zam düzenlemesi ile ilgili çalışmaların başlatılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bizzat talimat aldıklarını ifade eden Bakan Şimşek, “En düşük maaş alan emeklilerimizin durumunun iyileştirilmesine yönelik, Cumhurbaşkanımızın talimatı oldu o çalışmaları yapıyoruz. O konuda çok netiz.” ifadelerini kullandı.

“Emeklilerimiz Çok Değerli”

Bakan Şimşek açıklamasında zor dönemden geçtiklerini dikkat çekerek, “Çalışanımızın yanındayız, çalışanlarımız çok değerli. Emeklilerimiz çok değerli. Ama ülkenin imkanları çerçevesinde hareket etmemiz lazım. Zor bir dönemden geçiyoruz. Yüzyılın felaketi yaşanmış. Felaketin yaralarını sarmayı önceliklendirmeyi, eminim 86 milyonun tamamı istiyor.” dedi.

"Kimseyi Enflasyona Ezdirmeyeceğiz"

“Çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz” diyen Bakan Şimşek, enflasyona işaret ederek., “Ama önümüzdeki dönemde çalışanlarımızın, alın gücünü artırmanın tek yolu enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmektir. Olmazsa olmaz ön koşul fiyat istikrarıdır.

Çalışanlarımızın alım gücünü nasıl koruruz? Enflasyonu düşürerek koruruz. Enflasyon yüksekten oynaklığı artıyor, tahmini zorlaşıyor. Firmaların planlaması da zorlaşıyor. Enflasyonla mücadele topyekün destek verilmesi gereken bir programdır. Önümüzdeki dönemde sabırla bu programı uygulamamız lazım. Bunun için birtakım maliyetler olacak. Kolay olmayacak.” İfadelerini kullandı.

emekli-maas.jpg

Ekimde İkramiye ve Ara Zam!

Meclis’in ekimde açılmasıyla ara zam görüşülecek. 29 Ekim’de de emekliye ikramiye ödenebilir. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Memurlarımıza zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız" demişti. Daha önce MHP lideri Devlet Bahçeli de emeklilere yönelik ek zam talebini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletmişti.

“Emekliler İle İlgili Dengeleyici Bir Çalışma Yapabiliriz”

Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz haftalarda memur ve emekli maaşları ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Yılmaz, enflasyon farkının yansımasının memur emeklilerinin maaşlarında göreceğini, diğer emeklilerle ilgili dengeleyici bir çalışmayı dikkate alabileceklerini vurgulamıştı.

En Düşük Emekli Maaşı 10 Bin Veya Üstü Olacak

Ek zam bekleyen tüm emeklilerle ilgili Ankara’da kulislerde 29 Ekim itibari ile tüm emeklilere Cumhuriyet hediyesi verileceği söylentileri dolaşıyor. Cumhuriyet'in 100. yılına özel, tek seferlik emeklilere 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda ikramiye verilmesiyle ilgili çalışma yürütülüyor. Bunun için 5.000 lira gibi bir hediye ödeme yapılması planlanıyor. 29 Ekim’e özel Cumhuriyet Bayramı hediyesi olacak ödeme bir ara zam olarak değerlendirilmiyor. Öte yandan, ikramiyeyle ilgili çalışma yapıldığı bilgisine ise resmi makamlardan doğrulama gelmedi.

Ancak emeklilerin 7.500 lira olan emekli maaşının 2024 yılı başında 10 bin lira veya üstü gibi bir rakam olabileceği de sık konuşulan konular arasında yer alıyor.

Maaşlara Ara Zam Ne Zaman Yapılacak?

Kulislere yansıyan bir başka bilgi de emeklilerin aylıklarında ilave artışa ilişkin çalışmanın yılbaşına kaldığı. AK Parti kaynakları iyileştirme için yılbaşına işaret ederken, tüm hazırlıkların ocak ayı için yapıldığı, ekim ayında da bir ara zam ihtimalinin düşük olduğu bilgisi dolaşıyor.

AK Parti kaynakları, depremin getirdiği yük ve bütçe imkanlarına dikkat çekerek yılbaşından önce bir artışın şu anda mümkün görünmediğini dile getirdiler. 2023 bütçesi yeterli gelmediği için ek bütçe çıkarıldığını, ek bütçeden en fazla payın AFAD’a ayrıldığını, borçlanma limitinde artışa gidildiğini hatırlatan AK Parti ekonomi kurmayları “Yıl sonuna doğru bütçe gerçekleşmelerine bakılır, Ocak ayı için bir düzenleme yapılır. Ekim ayında bu konuda bir adım atmamız zor görüyor, kaynak yok” değerlendirmesini yaptılar.