Bunu yapan emekli başını taşlara vuracak! Maaşları şak diye kesiliyor

Emeklilik sürecindeki bireyler için kritik bir bilgi paylaşıldı. Emeklilik koşullarını tamamlamak üzere olan vatandaşlar, bu yeni duyurulan ayrıntıya dikkat etmeliler.

Bunu yapan emekli başını taşlara vuracak! Maaşları şak diye kesiliyor

Emeklilik, pek çok kişinin özlemle beklediği bir dönemi temsil eder. Ancak bu döneme adım atabilmek için yerine getirilmesi gereken bazı kriterler bulunmaktadır. Özgür Erdursun'un dikkat çektiği uyarı, emekliliği hedefleyenler için dikkate alınması gereken önemli bir noktayı ortaya koymaktadır.

Genel olarak, kadınlar için 20 yıl, erkekler içinse 25 yıl hizmet süresi emeklilik için öngörülüyor. Bunun yanı sıra, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına ilişkin primlerin en az 5000 gün ödenmiş olması şart. Emeklilik için gerekli koşulları karşılamış olmalarına karşın, bazı bireyler, özellikle de yurt dışında çalışıp prim gününü dolduranlar, emeklilik işlemlerinde engellerle karşılaşabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan uzman Özgür Erdursun, yurt dışındaki vatandaşlar için önemli bir hatırlatmada bulunuyor.

emekli maaşı

EMEKLİ MAAŞI HAKKINDA ÖNEMLİ UYARI!

Uzman Erdursun'a göre, Türkiye'deki sosyal güvenlik kuruluşları, bireylerin yurt dışında çalışmadıklarını doğrulayan evraklar istemektedir. Eğer bir kişi yurt dışında çalışıyor olarak algılanırsa, maalesef emekli maaşı alamayabilir.

Erdursun, emeklilik prim günü eksik olan vatandaşlar için alternatif bir yol öneriyor: "Özellikle az prim gününe sahip olanlar, yani emeklilik için gereken 300 gün, 500 gün, 8800 gün veya 1000 gün gibi eksik gün sayısına sahip olanlar, yurt dışı borçlanması yapmak yerine Türkiye'de bir şirketin ortağı olmayı düşünebilirler. Bu sayede Bağ-kur primlerini ödeyerek emeklilik haklarını koruyabilirler. Bu yol tercih edilirse, Türkiye'den emekli aylığı alırken yurt dışında da çalışabilir, sosyal yardım veya işsizlik maaşı alabilirler.."

Ayrıca, EYT durumunda 'emekli olabilir' statüsünü belgelemek isteyen çalışanlar, SGK'ya şahsen başvurmadan e-Devlet üzerinden bu işlemi yapabilirler. 'Hizmet Dökümü', 'Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum' sorgulamaları veya 'Çalışma Hayatım' ekranından alınacak belgeler, emeklilik durumlarını öğrenmek için yeterli olacaktır.