Dolara Büyük Müdahale Yolda! O Tarihe Kadar Elinizden Çıkarın!

Dolar Kuru ve Ekonomi Uzmanı Atılım Murat'tan Dolar Tahminleri ve Müdahale Beklentileri! Doların 27 TL seviyelerinde tutulması gerektiği vurgulanıyor. 2023 yılında 30 TL'ye yükseleceği öngörülüyor.

Dolara Büyük Müdahale Yolda! O Tarihe Kadar Elinizden Çıkarın!

Uzmanlardan Dolar Kuru Açıklamaları

Dolar kurundaki ani yükselişlere yönelik uzmanlar açıklamalar yapıyor. 2023 yılının ikinci yarısında hız kazanan dolar, 27 TL'ye yükselmesi beklenirken, uzmanlardan açıklama geldi.

Dövize Müdahale Gerekliliği

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat, döviz kurundaki artışa izin verilmesi durumunda enflasyon beklentilerinin kontrol edilemeyeceğini vurguluyor. Doların 27 TL seviyelerine gelmesiyle birlikte durması gerektiğine dikkat çekiyor.

Atılım Murat, dolar kuruna müdahale edilmesini savunarak, müdahaleden 1 - 2 ay sonra biraz daha yükselmesine izin verilebileceğini belirtiyor. Kontrollü kur politikasının devam etmesi gerektiğine inanıyor.

dolar2-001.jpg

Doların Yükselişi ve Tahminler

Atılım Murat, doların 30 TL olmasını beklediğini ifade ederken, aynı zamanda yükselişin nedenlerine de değiniyor. Kamu bankalarının dolar kuruna müdahale ettiğini belirtiyor. Euro kurundaki hızlı yükselişi ise dolar/euro paritesinin hızlanmasına bağlıyor. Ancak paritenin 1.12 seviyelerinin üzerine çıkmasıyla zirve seviyesinin 1.16 ile 1.17 seviyelerine ilerlemeyeceğini söylüyor. 2023 yılının sonunda dolar kurunun 30 TL'ye yükseleceği tahminlerini paylaşıyor.

Günümüzde 27 TL olan dolar kurunun 30 TL olması için sadece 3 TL kadar bir fark kalıyor. Doların yükselmesiyle birlikte enflasyon beklentilerinin kontrol edilemeyeceğini belirtiyor.

Doların 27 Seviyelerinde Tutulması Gerekliliği

Atılım Murat, açıklamalarında "Beklentileri yönetemeyiz. O nedenle biraz şimdi 27’lerde durmamız gerekiyor, beklememiz gerekiyor. Müdahale edilmesi gerekiyor. Ondan sonra belki bir ay sonra, iki ay sonra biraz daha yükselmesine izin verilir. Ben kontrollü kur politikasının devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Biz enflasyonu düşük bir ülke değiliz. Bakın yüzde 85 enflasyon gördük biz geçen sene. Sadece dolardaki son bir aylık yükseliş ve yanı sıra vergilerle beraber yüzde 50-55’leri görebileceğimizi düşünüyorum enflasyonda. Yeni gelecek vergilerden bahsetmiyorum. Dolarda ekstra bir yükselişten de bahsetmiyorum. Bu da resmi enflasyon yani. Bizim mutfak enflasyonu falan da değil." ifadelerini kullanıyor.