Instagram hesabınızda bu ayarı hemen kontrol edin! Haber vermeden yapmışlar

Instagram ve Threads gibi küresel çapta popüler sosyal medya platformlarına eklenen ‘siyasi içerik filtresi’ özelliği, kullanıcıların onayı olmadan ‘otomatik olarak aktif’ hale gelince, bu durum geniş çaplı eleştirilere yol açtı. Kullanıcılar, bu yeni güncellemenin kendi tercihleri dışında uygulanmasına büyük tepki gösteriyorlar.

Instagram hesabınızda bu ayarı hemen kontrol edin! Haber vermeden yapmışlar

Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’in liderliğindeki şirket, 9 Şubat’ta kullanıcıların bilgisi olmaksızın sosyal ağlarına ‘siyasi içerik filtreleme’ özelliğini sessizce ekledi ve bu varsayılan olarak aktif hale geldi. Kullanıcılar arasında keşfedilen bu yeni güncelleme, hızla eleştiri oklarının hedefi oldu ve politik tartışmaları alevlendirdi. Bazıları, bu adımın ABD seçimlerine etki etmek ve sosyal medyada zaten kısıtlı olan Filistin destekli içeriklere erişimi daha da sınırlamak amacıyla atıldığını iddia ediyor.

instagram

Freelance gazeteci Jessica Kraus, Instagram’da yaptığı bir gönderide, “Instagram, siyasi içerikleri sınırlandırmak için ayarlarımızı sessizce değiştirdi ve bu, hepimizi öfkelendirmeli” dedi ve ekledi: “Seçim kampanyalarının en yoğun olduğu aylarda sansür, demokrasiye doğrudan bir tehdittir.”

Twitter üzerinde bir kişi, Meta’nın bu adımının, “Filistin veya insan hakları konularıyla ilgili paylaşımların” yönünde endişelerini dile getirdi.

Diğer bir sosyal medya kullanıcısı ise, “Filistinli gazeteciler devam eden soykırımı belgeledikleri için her gün öldürülürken META, uygulamalarındaki siyasi içeriği gizlemeye karar verdi. Meta/Zuckerberg Filistin halkına yönelik soykırımın suç ortağıdır” şeklinde tepkisini ifade etti. Meta ve Zuckerberg’in bu tutumu, Filistin halkına karşı işlenen suçlara dolaylı yoldan destek vermek olarak görülüyor.

SOSYAL MEDYA KULLANICILARI AYARLARI DEĞİŞTİREMİYOR

Sosyal medya kullanıcıları, platformların ‘siyasi içerikleri kısıtlama’ seçeneğini ‘varsayılan’ olarak aktif etmesiyle karşılaştıklarında, bu ayarı değiştirmeye çalıştıklarında teknik sorunlarla karşılaştıklarını rapor ediyorlar. Uygulamaların beklenmedik şekilde kapanması veya ayar değişikliklerine izin vermemesi gibi problemler yaşandığı belirtiliyor. Ayrıca, bazı kullanıcılar bu kısıtlamanın kaldırılmasının uygulama algoritmalarını kökten etkilediğini dile getiriyorlar.