2019 YKS YÖK Atlas Tercih Robotu

Son dakika açıklaması YÖK 'ten geldi. Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, 2019 YKS tercih kılavuzunun yayımlanmasının ardından tercih robotunun erişime açıldığına yer verildi. İşte YÖK Atlas tercih robotu kullanımı, YKS tercih tarihleri vee üniversite taban puanları.

2019 YKS YÖK Atlas Tercih Robotu

Son dakika haberi: YÖK Atlas tercih robotu yayımlandı.

Önceki gün YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından adaylar , 2019 yılı YKS tercihlerini beklemeye başladı. ÖSYM Başkanlığı 'ndan YKS tercih duyurusu geldi ve tercih kılavuzu erişime açıldı. 

TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI

ÖSYM Başkanlığı tarafından bir son dakika açıklaması yapıldı ve tercih kılavuzu adayların erişimine açıldı. Açıklama şu şekilde;

2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS): Tercih İşlemleri

2019-YKS tercih işlemleri, 23 Temmuz 2019 tarihinde başlayacaktır. Adaylar tercihlerini, 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır. Tercih işlemleri, 29 Temmuz 2019 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.

Adaylar, 2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna aşağıdaki bağlantıdan erişebileceklerdir. Tercih yapacak adayların Kılavuzu dikkatle incelemeleri, tercihlerini bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

Adaylar, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerini tamamlayacaklardır. Tercih işlemi, ekrandaki uyarılara göre sonlandırılmalıdır. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacaktır.  ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacaktır. Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır.

Adayların kendilerine özel kişisel bilgi niteliğindeki T.C. Kimlik Numaralarını ve ÖSYM aday işlemleri şifrelerini özenle korumaları ve hiçbir kimseyle paylaşmamaları gerekmektedir. T.C. Kimlik Numarasının ve ÖSYM aday işlemleri şifresinin başkaları ile paylaşılmasından oluşacak mağduriyetlerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

2019-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu
 Tablo-3
 Tablo-4

YKS TERCİHİ YAPACAK  KADIN-ERKEK ADAYLARLA BİLGİ ALIŞ VERİŞİ İÇİN TIKLAYIN

YÖK ATLAS TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI

Her yıl üniversite tercihleri öncesi tercih kılavuzunu yayımlayan Yükseköğretim Kurulu, bu yıl da tercih kılavuzunu yayımladı. YKS tercihi yapacak adaylar, YÖK Atlas tercih kılavuzunu araştırmaya başladı. 

LİSANS TERCİH ROBOTU

YÖK 'ten yayımlanan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

"2019 YKS ile öğrenci alan lisans programlarının kontenjan bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Son 4 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı"

ÖN LİSANS TERCİH ROBOTU

2019 YKS ile öğrenci alan önlisans programlarının kontenjan bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

Son 2 yılın taban başarı sıraları, puan türü değişen programların eski puan türündeki taban başarı sıraları, şehre, üniversite türüne, burs oranlarına, öğretim türüne göre arama yapma imkanı

DAHA BİLİNÇLİ TERCİHLER

YÖK Atlas tarafından yayımlanan tercih kılavuzunun üçüncü başlığı ise Lisans Atlası oldu. Lisans Atlası hakkında şu ifadelere yer verildi:

"Bu yazılım, üniversite adaylarının, üniversite ve meslek tercihi yaparken daha bilinçli tercihler yapabilmesi amacıyla hazırlanmıştır. 

Yazılım bir “tercih robotu” değildir. Sadece YÖK tarafından derlenebilecek/paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir referans kaynaktır.

“Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının listesini görebilirsiniz. Detayları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.

“Program Seç” kutucuğuna ilgi duyduğunuz programı (mesleği) girdiğinizde, bu isimli programların bulunduğu üniversiteleri görebilirsiniz. Detaylarını görmek istediğiniz program için üniversitesinin üzerini tıklayabilirsiniz. 

Açılacak sayfalarda aşağıdaki detayları bulacaksınız:

Yükseköğretim Girdi Göstergeleri:

  1. Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları
  2. Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı
  3. Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler
  4. Yerleşenlerin geldikleri iller
  5. Yerleşenlerin öğrenim durumu
  6. Yerleşenlerin liseden mezuniyet yılları
  7. Yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları
  8. Yerleşenlerin mezun oldukları lise grupları / lise tipleri
  9. Yerleşenlerin mezun oldukları liseler
  10. Yerleşen okul birincileri
  11. Taban puan ve başarı sırası istatistikleri
  12. Yerleşen son kişinin profili
  13. Yerleşenlerin YKS net ortalamaları
  14. Yerleşenlerin YKS puanları
  15. Yerleşenlerin YKS başarı sıraları
  16. Ülke genelinde tercih edilme istatistikleri
  17. Yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri
  18. Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri
  19. Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversiteler
  20. Yerleşenlerin tercih eğilimleri – İller
  21. Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Aynı/Farklı programlar
  22. Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Programlar (Meslekler)
  23. Yerleşme koşulları

Yükseköğretim Süreç ve Çıktı Göstergeleri:

  1. Öğretim üyesi sayısı ve unvan dağılımı
  2. Kayıtlı öğrenci sayısı
  3. Kayıtlı yabancı öğrenci sayısı
  4. Programdan mezun olan öğrenci sayısı
  5. Değişim Programları ile giden/gelen öğrenci sayısı
  6. Yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısı

 

Yazılımın fayda sağlayacağı kitle yükseköğretime geçiş aşamasındaki öğrenciler, öğrenci aileleri, ortaöğretim seviyesindeki eğitimciler, eğitim yöneticileri, yükseköğretim seviyesinde  akademisyen, araştırmacı ve yöneticilerdir.

Yazılım, 2015, 2016 ve 2017 ÖSYS ile 2018 YKS’de Merkezi Yerleştirme ile öğrenci alan üniversitelerin lisans programlarını (fakülte/yüksekokul) kapsamaktadır.

Farklı öğrenim sistemine sahip bazı üniversitelere fakülte tercihi yaparak giriş yapılmaktadır. Üniversite ismiyle arayarak bu üniversitelere ulaşabilirsiniz. (Bu üniversiteler; Adıyaman, Bilecik Şeyh Edebali, Isparta Uygulamalı Bilimler, Konya Gıda ve Tarım, Sabancı, Süleyman Demirel ve TED Üniversiteleridir.)

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?

YÖK Atlas tyercih robotu yok.gov.tr adresi üzerinden erişime açıldı. Lisans ya da ön lisans tercihi yapacak adaylar , aşağıdaki bağlantı adresine giderek sıralama ve puanlarına göre gelecek üniversite bölümlerine bakabilirler.

YÖK Atlas Tercih robotu için TIKLAYIN

TERCİHLER BAŞLADIĞINDA VE SÜREÇTEN ANBEAN HABERDAR OLMAK İÇİN MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN..

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN