Sürücüler dikkat! Bu detaya dikkat etmeyen kazaya belaya davetiye çıkarıyor

Kış aylarında yaşanan trafik kazalarının kış lastiğinin önemini yeniden ortaya koyduğu görülmektedir. Peki kış lastiğinin özellikleri neler olmalıdır? Kış lastiği alırken nelere dikkat etmelisiniz? Bu soruların cevapları haberimizin detayında..

Sürücüler dikkat! Bu detaya dikkat etmeyen kazaya belaya davetiye çıkarıyor

Kışın yağmur ve buzlanma otoyollarda trafik güvenliğini etkiliyor. Ölümlü ve maddi hasarlı gerçekleşen trafik kazaları, kışlık ulaşım araçlarına kış lastiği takılması ihtiyacını bir kez daha ön plana çıkarıyor.Peki kış lastiği özellikleri neler? Kış lastiği alırken neye dikkat etmeliyim? "Neden kış lastiği takmam gerekiyor?" gibi soruların yanıtlarını haberimizde özetledik.

Neden kış lastiği takmamız gerekiyor?

Türkiye genelinde 1 Aralık'tan itibaren yollarda seyreden tüm araçlara kış lastiği takılması tavsiye edilirken, bu kural ticari araçlar için de zorunlu hale getirildi. Neden kış lastiği takmanız gerektiği sorulduğunda uzmanlar şu tavsiyeyi veriyor:

"Kış aylarında, özellikle geceleri, sıcaklık 7 derecenin altına düştüğünde, hava ne kadar soğuksa aracınızın lastikleri de o kadar sert olur. Yaz lastiklerinin özellikleri lastiklerin sert olması ve lastik oyuklarının ve dişlerinin dar ve kısa olması nedeniyle bu lastiğin yol tutuşu azalır.Savrulma viraj alırken meydana gelir ve sürüş sırasında aracın durma mesafesini veya fren mesafesini artırır. Örneğin kış lastikleri takılı olarak 2 metre yükseklikte duruyorsanız, kışın yaz lastiği taktığınızda bu mesafe ise iki katına çıkar ve yolculuk sırasında trafik kazalarına yol açar. Sonuç olarak sürücüler, sektördeki oto kaporta uzmanlarına lastiklere harcamadıkları parayı ödemek zorunda kalıyor. Sadece maddi kayıplara yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda can güvenliğini de riske atıyor. Bu nedenle kış ayları geldiğinde kış lastiği takmak şarttır."

Neden kış lastiği takmamız gerekiyor

Kış lastiklerinin hangi özelliklere ihtiyacı var?

Uzmanlar, kış lastiklerinin özelliklerini şu şekilde sıraladı:

Kış lastiklerinin diş derinliği 3 cm'nin altına düştüğünde, yaz lastiklerinin ise diş derinliği 1,5 cm'nin altına düştüğünde değiştirilmesi gerekir. 4 tane takışmalarında yani aracınız önden çekişli ve önde kış lastiği, arkada yaz lastiği var, dolayısıyla fren yapmak zorundasınız, öyle olunca araç kayar. Kış lastiği takmanın nedeni kendi güvenliğinizi ve yol güvenliğinizi sağlamaktır. Kış şartlarından kaynaklanan kazaları önlemektir. Lastiklerden kar elde etmek için daha fazla harcama yapmak mantıksız."

"Can güvenliğiniz için kış lastiği kullanın"

Son olarak lastiklerin kullanım ömrüne dikkat çeken uzmanlar, "Can güvenliği göz önüne alındığında kış lastiği takmak yüksek maliyetlerden tasarruf sağlayabilir. Kış lastiği güvenlik için kullanılmalı. İhtiyaç dışında kullanılmamalı." şeklinde konuşuyorlar. Son olarak da lastiklerin raflardaki ve araçlardaki kullanım ömrü şöyle anlatılıyor:

Lastiklerin nem ve sıcaklık değişikliklerinden etkilenmeden, petrol türevlerinden etkilenmeden saklanması durumunda raf ömrü 10 yıldır. Lastikler araca takıldıktan sonra 4 ila 5 yıl veya 40 ila 50.000 kilometre ömre sahiptir. Dişler açıkça görünse bile aracınızda dört yıldır kullanılıyorsa değiştirilmeleri gerekir. Kış aylarında sürücülerin zincirlerini araçlarının bagajında ​​bulundurmalarında fayda var. Zincirler, kış lastikleriniz olsa bile bazı yollarda sürüşü kolaylaştırıyor"