Sakız Çiğnemek Orucu Bozar mı 2019-Oruçlu İken Sakız Çiğnenir mi?

Sakız çiğnemek orucu bozar mı? Ramazan ayının gelmesi ile sakız çiğnemenin orucu bozup bozmadığı meselesi çok aranan konular arasında yer alıyor. Peki sakız çiğnemek orucu bozar mı?

Sakız Çiğnemek Orucu Bozar mı 2019-Oruçlu İken Sakız Çiğnenir mi?

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte en çok merak edilen konular yeniden gün yüzüne çıktı. Bu konuların başında sakız çiğnemenin orucu bozup bozmayacağı konusu. 

Özellikle ağız kokusunu önlemek için sakız çiğnemek isteyen vatandaşlar, sakız çiğnemenin orucu bozup bozmayacağını araştırmaya başladı. Ağız kokusunu gidermek için sakız çiğnemek normal zamanlarda çözüm olabiliyor ama oruçlu iken sakız çiğnemek orucu bozmaktadır. 

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından konu ile ilgili yapılan resmi açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Günümüzde üretilen sakızlarda, ağızda çözülen katkı maddeleri bulunduğundan, ne kadar itina edilirse edilsin bunların yutulmasından kaçınılması mümkün değildir. Bu sebeple bu tür sakız çiğnemek orucu bozar. "

BU SAKIZLAR ORUCU BOZMAZ

Açıklamanın devamında ise orucu bozmayan sakızlar için şu bilgilere yer verildi:

Ancak “kenger sakızı” gibi katkısı bulunmayan sakızlarla daha önce çiğnenmiş olup içinde hiç katkı maddesi kalmamış olan ve çiğnendiğinde hiçbir eksikliğe uğramayan sakızların çiğnenmesi orucu bozmaz. Bununla birlikte, oruçlu iken bu tür sakızları çiğnemek mekruhtur."

RAMAZAN AYI İLE İLGİLİ AYETLER

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذى اُنْزِلَ فيهِ الْقُرْانُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَريضًا اَوْ عَلى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ اَيَّامٍ اُخَرَ يُريدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُريدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللّهَ عَلى مَا هَديكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur'an'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah'ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.” (Bakara 2/ 185)

اَلتَّائِبُونَ الْعَابِدُونَ الْحَامِدُونَ السَّائِحُونَ الرَّاكِعُونَ السَّاجِدُونَ الْامِرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَالنَّاهُونَ عَنِ الْمُنْكَرِ وَالْحَافِظُونَ لِحُدُودِ اللّهِ وَبَشِّرِ الْمُؤْمِنينَ

(Bu alış verişi yapanlar), tevbe edenler, ibadet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar, rükû edenler, secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah'ın sınırlarını koruyanlardır. O müminleri müjdele!” ( Tevbe 9/ 112.)

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA