Safer Ne Demek? Safer Ayı İlk Günü Bela mı Yağar? Hangi Belalar Gelir?

Safer ayı nedir? Safer ne demektir? Safer ayının ilk gecesi ne yapılmalıdır? Safer ayında belalar mı gelir? Hangi belalar gelir?

Safer Ne Demek? Safer Ayı İlk Günü Bela mı Yağar? Hangi Belalar Gelir?

Safer ayı nedir? Bela ayı mı? Safer ayının ilk gecesi ne yapılmalı?

Bugün Safer ayının ilk günü. Safer ayının ilk günü olması nedeniyle vatandaşlar, bela günü mü göklerden bela mı yağacağını araştırmaya başladı. Peki Safer ayı nedir? Safer ayının ilk gününün gecesinde ne yapılmalı? İşte detaylar.

Safer veya Saferu’l-Hayr ya da Saferu’l-Muzaffer (Arapça: صَفَر), hicri kameri ayların ikincisidir. 

Cahiliyet döneminde “nacir” adıyla anılmaktaydı. Safer, “safer” kökünden ve boş anlamına gelmektedir.

PAZARLAR KURULURDU

Bu ayda Yemen’de pazarlar kurulur ve ona saferi derlerdi. Orada azıklar ve gerekli erzaklar alındığı için her kim pazara ulaşmayıp telef olduğundan bu aya bu isim verilmiştir.[1] Bazıları ise bu ayın isimlendirilmesi hakkında şöyle demişlerdir:

Bu ay, Muharrem ayından sonra geldiği için ve cahiliyet dönemindeki insanlar Muharrem ayında –haram ay olduğundan- savaş yapmadıklarından safer ayı ile birlikte savaşa başlarlardı ve bu şekilde savaşa gittiklerinden evleri boş kalırdı, bu yüzden bu aya safer ayı denilmiştir.

SAFER AYINDA NE YAPILMALI?

Safer adının ilk gecesi ibadetler yapılmalı , bol bol Kur-an okunmalıdır. 

Varsa kaza namazları kılınmalı, kaza namazı yoksa nafile namazlar kılınması makbul olur. Ayetel Kürsi , Amene Rasulu okunarak bu gece dolu dolu ibadetle geçirilebilir.